Žabljak vrvi od turista: Francuzi i Poljaci bez primjedbi

Popunjene su brojne vikendice pa je značajan broj gostiju po tom osnovu ostao neevidentiran kao i oni koji borave neprijavljeno kod neregistrovanih stanodavaca
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 13:07h

Nakon dobre predsezone, turistička privreda u Žabljaku i dalje bilježi dobre bilanse. Posljednji podatak lokalne TO, da u ovom planinskom centru boravi 630 gostiju odnosno dvije trećine registrovanih kapaciteta, samo je statistika jer je očigledno da je turista mnogo više.

Popunjene su brojne vikendice pa je značajan broj gostiju po tom osnovu ostao neevidentiran kao i oni koji borave neprijavljeno kod neregistrovanih stanodavaca.

Direktor TO Boro Nikolić kaže da su poslednjih dana prevlast preuzeli domaći gosti a da su do 15. jula apsolutno dominirali stranci.

"Sada su najzastupljeniji Francuzi. Dosta je Poljaka ali i turista sa prostora socijalističke Jugoslavije. Interesuje ih isključivo aktivan odmor. Dominantno rafting ali i planina. Angažuju vodiče prema najzahtijevnijnim vrhovima Durmitora ili samostalno prema lakšim destinacijama ili vidikovcima. Tražen je i obilazak Durmitora kružnim putem dugim 84. kilometra ali i gotovo svako od 18 ledničkih jezera. U međuvremenu je postavljena nedostajuća turistička signalizacija", kaže Nikolić i dodaje da niko od turista koji su posjetili njihov info centar nije izrazio bilo kakvu primjedbu na nešto što je predmet njihovog interesovanja.

Primjedbi neme ni crnogorsko-američki bračni par. Kolašinka Danijela Minić Marty i Michael Marty iz Bostona posjeduju kuću na Žabljaku. Putuju i rade širom svijeta ali svake godine dugo odmaraju u ovom gradu u kome su stekli brojne prijatelje.

"Durmitor je idealan prostor za planinarenje, biciklizam i skijanje. Zaljubljenici avanturističkog u cijelom svijetu su to osjetili i zbog toga sve više dolaze. Pun pogodak bi bio postojanje omladinskog hotela za beack packere", kaže Danijela. Michael, diplomirani geolog i biolog, dodaje da je sve «very good» i oponašanjem zavijanja vuka, po čemu je već poznat u Žabljaku, odaje svoj doživljaj divlje ljepote kakva je ova.

"To je uradio i početkom jula, kada smo doputovali, odmah nakon što je izašao iz automobila", sa osmjehom je ispričala Danijela.

Dobra turistička posjeta nije izazvala probleme u vodosnadbijevanju i napajanju električnom energijom. Ali se potvrdilo da Žabljak saobraćajno ne može pružiti kvalitetan servis.

Zbog oskudnog parking prostora glavne gradske saobraćajnice jednom trakom pretvorene su u parkirališta. Zbog toga često dolazi do velikih gužvi. Izgradnjom magistrale prema Boki glavna gradska saobraćajnica je i tranzitna što problem čini još složeninijim a dugo najavljivana mini zaobilaznica tek je počela da se gradi.

Galerija

Bonus video: