Norvežani na odmoru u Herceg Novom šokirani zbog događaja u domovini

"Mladi koji su stradali u kampu na ostrvu Utoja su godište moje unučadi, ona su naša budućnost", kaže Venke
0 komentar(a)
Norvežanke, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Norvežanke, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.07.2011. 08:30h

Među Norvežanima koji se ovih dana odmaraju i liječe u Herceg Novom i Igalu vlada nevjerica, tuga i bol zbog događaja u njihovoj zemlji.

Venke Gjaver, počasna stanovnica Herceg Novog koja ima stan u centru grada, mnogo prijatelja u Crnoj Gori i provodi veliki dio vremena u našoj zemlji, kaže da nema riječi da izrazi ono što osjeća. Ona je dugo godina bila glavna sestra tzv. Norveškog državnog programa liječenja pacijenata u Igalu.

"Mladi koji su stradali u kampu na ostrvu Utoja su godište moje unučadi, ona su naša budućnost", kaže Venke, zabrinuta za svijet koji ostavljamo mladima.

Ne može da vjeruje da se to desilo u njenoj zemlji. Ističe da je norveško društvo otvoreno, tolerantno, da su gostoljubivi i da vlada velika bliskost i razumijevanje među ljudima, bez obzira na socijalni status, boju kože, porijeklo i odakle dolaze.

Venke naglašava da joj mnogo znači što su je zvali i mnogobrojni prijatelji, ali i poznanici iz Crne Gore da izraze saosjećanje zbog tragedije koja je pogodila njenu zemlju i narod.

U galeriji ikonopisca Dragice Kosić u Starom gradu nekoliko Norvežanki koji su na odmoru i rehabilitaciji u Institutu Igalo, pokušavalo je obilaskom galerije bar nakratko da odagna zlokobne misli o terorističkom napadu na njihovu zemlju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: