Počinje u porodici

U Crnoj Gori najčešći uzrok razlike u platama između muškaraca i žena je pol

Danka Latković, smatra da su mnoge žene navikle na nejednak tretman, čemu je značajno doprinio uticaj tradicije i patrijarhalnog vaspitanja
86 pregleda 0 komentar(a)
rodna ravnopravnost, Foto: Zoran Đurić
rodna ravnopravnost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.07.2011. 15:29h

Da je pol, nakon obrazovanja, najznačajniji uzrok razlike u platama između muškaraca i žena, da “ ljepši” pol čak i u poslovima u kojima je u većini ne zauzima upravljačke funkcije, da poslodavci bolje ocjenjuju muškarce, kao što i žene same sebe lošije ocjenjuju nego muškarci, dio je istraživanja koje je za potrebe Evropskog pokreta u Crnoj Gori sproveo IPSOS Strategic marketing.

“Ovo istraživanje jasno ukazuje i na dugoročnu sistemsku, institucionalnu, strukturalnu ili ličnu diskriminaciju neuređenu društvenim i zakonskim sistemom, tradicionalne podjele rodnih uloga, utvrđenih piramida moći u kojima muškarci imaju glavna mjesta u svim sferama društva, diskriminaciju koju i same crnogorske građanke prihvataju kao normalnost”, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta Momčilo Radulović na završnoj konferenciji “Ravnopravnost žena u Crnoj Gori - preporuke za budućnost”.

On je dodao da je EP izdao knjigu “Rodna ravnopravnost, lična primanja i prihodi i javne politike” koja je finalni proizvod projekta, sa željom da se ukaže na jaz u ličnim prihodima i primanjima između žena i muškaraca u Crnoj Gori.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer smatra da je to veoma bitan projekat za evropsku integraciju Crne Gore, kao i da Vlada treba mnogo ozbiljnije da se “pozabavi” pitanjima svih ljudskih prava.

Moramo mijenjati svijest administracije, ali i naroda. Nadam se da ne mislite da mi možemo uraditi ovaj posao za vas, morate se boriti za svoja prava, poručio je Maurer

“Moramo mijenjati svijest administracije, ali i naroda. Nadam se da ne mislite da mi možemo uraditi ovaj posao za vas, morate se boriti za svoja prava, a ja vam obećavam da ćemo biti uz vas”, poručio je crnogorskim ženama Maurer.

Šefica Kancelarije za saradnju sa nevladinim organizacijama, Danka Latković, smatra da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti značajan iskorak u borbi za ravnopravnost žena u društvu, kao i da su mnoge žene navikle na nejednak tretman, čemu je značajno doprinio uticaj tradicije i patrijarhalnog vaspitanja.

“Neravnopravan tretman žene počinje od neravnopravnog tretmana u porodici”, zaključila je Latković.

Neravnopravan tretman žene počinje od neravnopravnog tretmana u porodici, zaključila je Latković

Predstavnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava Branka Vlahović istakla je nedovoljnu djelotvornost inspekcija u sprovođenju propisa, zamjerivši posebno Inspekciji rada što ne odvaja nepravilnosti po osnovu rodne ravnopravnosti.

Predstavnik IPSOS Strategic marketinga Marko Uljarević prezentujući rezultate istraživanja, naveo je da je iznenađujuće da građani smatraju da je prihvatljivo pitati ženu, kada konkuriše za posao, podatke o bračnom statusu, broju djece i privatnim planovima za budućnost.

Preporučujemo za Vas