TO Cetinje za godinu dana nije zaradila ni cent od boravišnih taksi

"Ja sam namjerno stavio da je ta cifra u prošloj godini bila nula, da bih ukazao na problem koji postoji", kaže Martinović
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2011. 14:42h

Turistička organizacija Cetinja, po ocjeni cetinjske opozicije jedina je turistička organizacija, koja za godinu nije uspjela da od boravišnih taksi prihoduje ni jedan cent, a pri tom od raspoloživog novca, preko 80 odsto troši na plate zaposlenih.

Ovakav stav odbornici opozicije, iznijeli su u lokalnom paralmentu, gdje se raspravljalo o izvještaju o radu i plan aktivnosti Turističke organizacije Cetinje.

Prema tom izvještaju TOCT u 2010. godini prihodovala je oko 109 hiljada eura, od čega je najviše novca dobijeno od izdavanja lokacija štandova i parkinga, oko 45 hiljada eura.

Turistička organizacija isto toliko novca, oko 109 hiljada eura, potrošila je u 2010. godina, pri čemu je najviše novca otišlo na plate ko devedeset hiljada eura.

Isto će biti i u narednom periodu, samo što će prihodi te organizacije biti uvećan za 47 hiljada eura, od čega će 35 dobiti iz opštinskog budžeta.

Zanimljiv podatak u izvještaju je TOCT je i taj, da prihoda od boravišne takse u prošloj godini nije bilo, a bili su planirano na pet hiljada eura

Zanimljiv podatak u izvještaju je TOCT je i taj, da prihoda od boravišne takse u prošloj godini nije bilo, a bili su planirano na pet hiljada eura, dok ove godine na ime taksi planiraju da zarade tri hiljade eura.

Odbornik SDP Srđan Perazić kazao je, da mu ne može biti jasno da neko može izaći u javnost sa planom koji predviđa da preko 80 odsto zarade ide na plate, a svega nekih 10 odsto na planirane aktivnosti.

"Ispada da je TOCT cilj za sebe. Ono što je još problematično je koliko ima zaposlenih u TOCT, a posebno je problematičan dio u kojem se govori o boravišnim taksama. Nikada nisam čuo da je nekom u Crnoj Gori boravišna taksa bila nula. Je li moguće da mi nijesmo uspjeli nikom da je naplatimo, i ako nijesmo treba da znate, da ste na taj način prekršili zakon", kazao je Perazić.

U toku skupštinske rasprave, odbornici su dobili podatak da je u TOCT zaposleno 14 radnika.

Na tu konstataciju , Perazić je kazao da u Baru ima sedam zaposlenih u TO, a da su im prihodi 400 hiljada eura.

"Znači u jednoj opštini koja je parekselans tursitička imamo upola manje zaposlenih, a mnogo više prihoda", kazao je Perazić.

I Odbornik Građanske partije Milorad Radonjić, dijelio je isti stav sa kolegom iz SDP.

"Na današnjoj sjednici smo čuli podatak da je samo Sportski centar imao više od tri hiljade noćenja u prošloj godini. Kako je moguće da nikom od njih nije naplaćena boravišna taksa. Mislim da je to jedinstveni primjer u Crnoj Gori i pitam se je li moguće da se ovo dešava i do kada će to da traje", kazao je Radonjić.

Direktor TOCT Jovan Martinović, rekao je da naplata boravišnih taksi nije u njihovoj nadležnosti

Direktor TOCT Jovan Martinović, rekao je da naplata boravišnih taksi nije u njihovoj nadležnosti, te da ona predstavlja samo njihov prihod.

"Ja sam namjerno stavio da je ta cifra u prošloj godini bila nula, da bih ukazao na problem koji postoji", kaže Martinović.

Radonjić ga je na tu konstataciju pitao, kako može da kaže da to nije njegov posao, i kako uopšte nekome može biti u interesu da ne naplati pare koje mu očigledno trebaju.

"Kakav je to odgovor, da to nije vaš posao, meni to stvarno jasno. Kome je u interesu, ako ne vama da iskontrolišete da li je taj novac naplaćen ili ne", kaže Radonjić.

Odbornik SNP Slobodan Čavor tražio je da mu se konkretno kaže ko je zadužen da naplati taksu, i ko je odgovoran ako to nije urađeno.

Kakav je to odgovor, da to nije vaš posao, meni to stvarno jasno. Kome je u interesu, ako ne vama da iskontrolišete da li je taj novac naplaćen ili ne, kaže Radonjić

"Svuda na svijetu TO žive od boravišnih taksi. Ako to neko nije uradio, daj da vidimo ko je to, zašto to nije uradio, i ako ne umije da dovedemo nekog drugog, ko će znati da radi svoj posao", kazao je Čavor.

Martinović je kazao da on ni jednom nije rekao „da ga ne zanimaju boravišne takse, već samo da njihova naplata nije u nadležnosti TO“.

"A kada već pričate o zaposlenim u drugim TO po Crnoj Gori. Treba da znate da mi je odlično poznato koliko ko zapošljava ljudi, i koliko zarađuju. Ali ne možete uporediti Bar i Cetinje, gdje Bar ima prihode koje ima, i koji ljeti zapošljava sezonske radnike", kazao je Martinović.

On je objasnio da je cilj grada da poveća broj zaposlenih u opštini, da je tome doprinos dala i TOCT, a da samo u Info-kiosku koji ljeti radi od 08 do 08, radi devet ljudi.

Martinović je svoje izlaganje završio „da je prezadovoljan onim što je TOCT uradila do sada“.

Izvještaj o radu Gradonačelnika za 2010 godinu

Odbornici su raspravljali i o izvještaju o radu Gradonačelnika za 2010 godinu, koji je prezentovala zamjenica gradonačelnika Ana Nikolić, uz preporuku odbornicima da izvještaj usvoje, jer on to zaslužuje.

Odbornik SDP Milorad Musa Mrđenović, kazao je da je potpuno besmisleno raspravljati o izvještaju, čije eventualno ne usvajanje ne bi imalo nikakve posljedice po podnosioca.

"U ovom izvještaju nema ništa od komunalne, socijalne politike, privrednog razvoja, politike zapošljavanja, a nema toga što nije obećano. O ovim pitanjima nema ni slova u izvještaju koji je napisan na 72 strane, a pola je praktično prepisano iz Zakona o lokalnoj samoupravi, a ostatak je par suvih podataka o projektima koje je predložila lokalna samouprava, a ova skupština usvojila. Ko pročita ovaj izvještaj vidjeće da se on uklapa u cetinjsku realnost- puka bijeda i jad", kazao je Mrđenović.

Ko pročita ovaj izvještaj vidjeće da se on uklapa u cetinjsku realnost- puka bijeda i jad", kazao je Mrđenović

Odbornik DPS Stevan Radunović, kazao je da su takve ocjene Mrđenovića paušalne i da ne stoje.

"Mislim da takvim stavom gospodin Mrđenović negira ono što je do sada učinjeno, a to nije malo, iako nas naravno očekuje mnogo posla u narednom periodu", kazao je Radunović.

Usvojen Izvještaj o radu Komisije za utrđivanje stanja u Radio Cetinje

Cetinjska Skupština konačno je usvojila i dugo najavljivani Izvještaj o radu Komisije za utvrđivanje stanja u Radio Cetinje, kojim su se stekli uslovi da radio nastavi sa emitovanjem programa, koji je prekinut u junu prošle godine.

Potpisivanjem ovog Izvještaja Prijestonica se obavezala da isplati dugovanja radija, a zaposleni da nastave rad.

Ukupna dugovanja Radio Cetinja do 1. juna 2011 iznose oko 357 hiljada eura, od čega između ostalog za plate 222 hiljade eura, a obaveze prema državi oko 100 hiljada eura.

Žiro račun tog medija trenutno je u bolokadi za 125 hiljada eura. Predstavnici radnika i lokalne samouprave, dogovorili su se da se do 1. septembra formira Savjet tog medija, i preciziraju obaveza grada prema lokalnom radiju.

Ukupna dugovanja Radio Cetinja do 1. juna 2011 iznose oko 357 hiljada eura, od čega između ostalog za plate 222 hiljade eura, a obaveze prema dražvi oko 100 hiljada eura

Predloženo je da se do kraja jula Radio Cetinju uplati 82 hiljade eura za plate radnicima koji nijesu primili zarade od maja 2006., do decembra da se uplati 36 hiljada eura za plate radnicima koji nijesu dobili plate od juna do decembra 2009.

Nakon formiranja Savjeta da se uradi akt o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, a od janura naredne godine do decembra 2013 da Prijestonica radiju uplaćuje novac za plate zaposlenih, koji ostanu u radnom odnosu u transformisanom preduzeću.

Svi odbornici jednoglasno su podržali ovakvo rješenje za jedan od najstarijih elektronskih medija u Crnoj Gori

Svi odbornici jednoglasno su podržali ovakvo rješenje za jedan od najstarijih elektronskih medija u Crnoj Gori, i predložili organizovanje donatorske večere, na kojoj bi se sakupio novac za novu opremu te medijske kuće.

Galerija

Bonus video: