Milačić: Pisao sam u Vijestima o Đukanoviću i Roćenu, jer se u RTCG to ne smije

Njima smeta što kritikujem one i onog čiji spomenik oni prave, čiju biografiju oni peru, čije zločine oni skrivaju...
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 06:53h

Bivši novinar RTCG Marko Milačić dobio je otkaz jer je pisao i slikao se za “Vijesti”, saopštio je generalni direktor Javnog servisa Branko Vojičić, ne preciziravši, međutim, da li je ostao bez posla jer je u kolumnama oštro kritikovao vlast.

Vojičić je ocijenio da Milačić preko "Vijesti" od sebe pokušava da napravi slučaj.

"Opet kao lice sa naslovnice "Vijesti", u kojima je bio kolumnista dok je radio na TVCG, a da za to nije tražio saglasnost svog poslodavca što je, po zakonu i kolektivnom ugovoru, već dovoljan razlog za otkazivanje ugovora o radu. Tim prije, jer su vlasnici "Vijesti" ujedno i vlasnici nama konkurentske televizije i radija", navodi Vojičić u reagovanju objavljenom na sajtu RTCG.

"Milačić je, kao i svi drugi, službeno upoznat - mjesec dana prije isteka roka - da mu 9. jula ističe ugovor na 12 mjeseci te da je dužan da se za pet dana izjasni"

"Prvo, pravo, i suštinsko pitanje koje generalni direktor RTCG Branko Vojičić treba da postavi sebi jeste - zašto ja, ili bilo koji drugi novinar Javnog servisa, uopšte piše za drugo glasilo? Zbog čega traži prostor na drugom mjestu? Pitanje – da li gospodin Vojičič misli da bih ikada pisao za bilo koju drugu medijsku kuću, da sam imao slobodu da to činim u TVCG? Da li bih ikada pisao u dnevniku "Vijesti" o, recimo, Rotšildovim lakejima Milu Đukanoviću, Milanu Roćenu i ostalima da sam to mogao pročitati ili čak čuti na televiziji na čijem je on čelu? Naravno da ne bih. Razumije se", saopštio je Milačić.

On je pojasnio da Vojičiću ne smeta njegov angažman u drugom mediju, već šta je i kako pisao i koga je kritikovao.

"To je ono što njemu i njima smeta – što kritikujem one i onog čiji spomenik oni prave, čiju biografiju oni peru, čije zločine oni skrivaju, čije prljave poslove oni čiste, čiju sluku oni ljube. Zbog toga sam dobio otkaz. A sve ostalo što pominje Vojičić ne bih komentarisao. To je ispod nivoa, ali i ispod mog novinarskog radara", istakao je Milačić.

Branko Vojičić

U reagovanju na Milačićeve izjave objavljene i u jučerašnjim "Vijestima", Vojičić tvrdi da je mladi novinar znao da mu ističe jednogodišnji ugovor.

"Milačić je, kao i svi drugi, službeno upoznat - mjesec dana prije isteka roka - da mu 9. jula ističe ugovor na 12 mjeseci te da je dužan da se za pet dana izjasni. Nije odgovorio. Nije želio da ostavlja pisani trag za projektovanu ulogu žrtve".

Potom je, kako navodi, dobio rješenje o otkazu ugovora, sa pravnom poukom da može da se žali sudu u roku od 15 dana.

“Milačić se nije žalio Sudu. Sad mu je ostala solucija - da se žali - sam na sebe. I da se ubuduće slika za “Vijesti” i za one koji hoće da prave slučaj tamo gdje ga nema", saopštio je Vojičić.

Svako ima pravo na stav

Javni servis je zakonom predviđen kao služba svih građana, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje i kao takav bi morao da omogući zaposlenje i onih koji ne samo da ne podržavaju političke partije na vlasti, već ih i javno kritikuju, saopštila je juče Akcija za ljudska prava povodom odluke rukovodstva RTCG da ne produži ugovor o radu novinaru te kuće Marku Milačiću.

"Najnoviji razvoj događaja, u nedostatku drugih javno navedenih razloga, dovodi do zaključka da je Milačićev opozicioni politički stav ipak razlog za njegovo sada definitivno udaljavanje s javnog servisa i da, kao takav, predstavlja upozorenje drugima da se slobodno ne izražavaju”, kaže se u saopštenju.

Zbog otkaza protestovali su i Udruženje novinara i Sindikat novinara Crne Gore.

"Ne ulazeći u motive Milačićevog nedavnog obraćanja javnosti na skupu "Uličnim protestima protiv mafije", koji je organizovan preko društvene mreže Fejsbuk, Udruženje novinara želi da podstakne menadžment Javnog servisa da se zapita zašto njihovi novinari imaju potrebu da svoje stavove saopštavaju na protestnim skupovima, a to isto ne čine u svojim TV prilozima, poput dnevnika ili neke druge informativno-političke emisije.

Tim prije što je riječ o javnom servisu, dakle informativnoj kući svih građana, pa, dakle, i Milačića, građanina i državljanina Crne Gore, koji misli da ima pravo da javno kaže ne samo da se ne slaže sa pojedinim zbivanjima u državi, nego i da traži smjenu direktora Javnog servisa”, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: