POTVRĐENO IZ MINISTARSTVA

Vujačić kandidatkinja za članstvo u Komitetu UN za prava OSI

Izbori za Komitet za prava osoba s invaliditetom biće održani na 11. sastanku strana ugovornica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, 12. juna u Njujorku
52 pregleda 1 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2019. 05:51h

Kandidatkinja Crne Gore za članstvo u Komitetu Ujedinjenih nacija (UN) za prava osoba s invaliditetom biće nezavisni konsultant nevladine organizacije (NVO) Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Marina Vujačić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je odluka donijeta u skladu sa pozivom za prijavljivanje kandidata za članstvo u Komitetu za prava osoba s invaliditetom (CRPD), objavljenom na sajtu Ministarstva 28. februara.

“Pored Vujačić, prijavu je podnijela savjetnica za mlade u Kancelariji za mlade Opštine Berane, Marijeta Mojašević”, navodi se u saopštenju. 

U procesu odlučivanja, učestvovali su ministarstva rada i socijalnog staranja, za ljudska i manjinska prava, pravde i vanjskih poslova, a konsultacije su obavljenje sa predstavnicima nevladinog sektora, univerziteta i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Prilikom donošenja odluke, vodilo se računa o kriterijumima Ujedinjenih nacija propisanim za navedeni Komitet", rekli su iz Ministarstva. 

Izbori za Komitet za prava osoba s invaliditetom biće održani na 11. sastanku strana ugovornica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, 12. juna u Njujorku.

Vujačić je zahvalila Ministarstvu vanjskih poslova i svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su dali pozitivno mišljenje u procesu odluke o njenoj kandidaturi za CRPD Komitet.

“Nadam se da će država ovo posmatrati kao priliku da jača i osnažuje ljudska prava osoba s invaliditetom i svoju poziciju u međunarodnim tijelima, te daje priliku za samozastupanje osobama s invaliditetom”, zaključila je Vujačić.

Preporučujemo za Vas