Izdat plan za upravljanje otpadom, Porto Montenegro misli na čisto more

"Porto Montenegro predstavlja lidera u oblasti implementacije visokih standarda zaštite životne sredine”, kazao je Zoran Nikitović
68 pregleda 0 komentar(a)
porto montenegro, Foto: Zoran Đurić
porto montenegro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2011. 16:30h

Plan za upravljenje opasnim otpadom izdat od nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma ekološka je inicijativa projekta Porto Montenegro marine i nautičkog naselja, koja za cilj ima poštovanje ekoloških standarda i očuvanje prostora, saopšteno je juče iz tivatske marine.

Sa rokom važenja od tri godine, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je 20. juna saglasnost na plan koji u sferi zaštite životne sredine poštuje sve norme Plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori za period od 2008. do 2012. godine, Zakona o upravljanju i lokalnog plana upravljanja otpadom za prostor opštine Tivat.

Saglasnost se, kako se navodi u saopštenju, odnosi na predložene mjere sakupljanja i odlaganja otpadnih materijala koji nastaju u okviru projekta Porto Montenegro - otpadnih ulja, filtera, baterija, zauljene vode i akumulatora i neočišćenih absorbensina.

Planom su na zadovoljavajući način sagledani i analizirani potencijalni negativni uticaji na životnu sredinu, predviđene su neophodne mjere za eliminaciju i suzbijanje negativnih uticaja na kvalitet vode, vazduha i okolnog zemljišta.

"Porto Montenegro predstavlja lidera u oblasti implementacije visokih standarda zaštite životne sredine i primjer koji bi i drugi operateri marina u Crnoj Gori trebalo da slijede”, kazao je direktor sertifikovane kompanije „Hemosan” iz Bara, Zoran Nikitović, koji je taj sud iznio na osnovu rezultata poslovne saradnje sa Portom.

U prvih sedam mjeseci u marini je prikupljeno i tretirano 25.780 litara zauljane vode, 1.476 litara motornog ulja, četiri litra hidrauličnog ulja, 35 kilograma zauljanih filtera, 69 kilograma zauljanih krpa i 37 kilograma zauljene plastike.

Bonus video: