Rožajski centar za kulturu osmislio novu manifestaciju - Dani pečurke i ljekovitog bilja

Na području Rožaja identifikovano šest ili sedam endemičnih vrsta koje ne rastu više nigdje na Balkanu
75 pregleda 0 komentar(a)
Pečurke, Foto: Dragana Šćepanović
Pečurke, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.07.2011. 16:05h

U gradu na Ibru će se između 27. i 30. jula, u okviru kulturnog ljeta, održati prvi „Dani pečurke i ljekovitog bilja”.

Koncepcija tog projekta, za koji se planira da postane tradicija u Rožajama, dogovorena je na radnom sastanku koji je upriličio Centar za kulturu, organizator manifestacije.

Direktor te ustanove Salko Luboder je kazao da će se smotra održati na gradskom trgu, te da će pored šumskih plodova na štandovima biti izloženi med pčelinji, te proizvodi zdrave hrane, predmeti od drveta, domaća radinost i kolekcija fotografija gljiva koje je sačinio Ibrahim Hadžić.

“Sa otkupljivačima pečurki smo dogovorili da animiraju berače kako bi se obezbijedili plodovi koji će biti predstavljeni na centralnoj manifestaciji. U toku su pripreme na obezbjeđivanju šumskih plodova i organizacija tehničkog aranžmana za izložbu gljiva i ljekovitog bilja”, kazao je Luboder.

Otkriveno 6-7 endemičnih vrsta

On je istakao da je povod za organizovanje „Dana pečurke i ljekovitog bilja“ bio i nalaz jednog od najpoznatijih mikologa na prostorima bivše Jugoslavije Ibrahima Hadžića, koji je na području Rožaja identifikovano oko sedam stotina vrsta gljiva, od kojih je šest ili sedam vrsta endemično i ne rastu više nigdje na Balkanskom poluostrvu.

Na području Rožaja identifikovano oko sedam stotina vrsta gljiva, od kojih je šest ili sedam vrsta endemično i ne rastu više nigdje na Balkanskom poluostrvu

Uprkos tome i činjenici da je grad pod Hajlom decenijama prepoznatljiv i po vrlo kvalitetnim pečurkama kojih ima u velikoj količini, te da brojni mještani branjem gljiva znatno potpunjuju kućne budžete, ta oblast nije dovoljno valorizovana. Organizatori ističu da će ova manifestacija biti prilika da se skrene pažnja na značajne prirodne resurse kojima raspolaže opština.

Godišnje se sakupi nekoliko stotina jestivih pečurki

Na osnovu podataka otkupljivača, godišnje se sakupi nekoliko stotina tona jestivih pečurki. Tokom 2005. godine prihod od tih plodova, prema istraživanju dr Eska Kalača, iznosio je oko 1,5 miliona eura, što je bila jedna trećina od novca koji je zarađen drvopreradom.

Tokom 2005. godine prihod od pečuraka iznosio 1,5 milona eura

Luboder, koji se na čelu Centra za kulturu nalazi nekoliko mjeseci, a koji je u tom periodu unio brojne inovacije, najavio je da će manifestaciju najvjerovatnije otvoriti ministar poljoprivrede Tarzan Milošević.

Pokrovitelji manifestacije su Skupština opštine i sponzori.

Bonus video: