Zakupac hotela na Svetom Stefanu označio kuda turisti smiju proći

Oni koji budu željeli da vide izbliza unikatni grad-hotel, moraće to da učine sa pristojne udaljenosti od šezdesetak metara
147 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, slike, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, slike, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.07.2011. 18:03h

“Molimo vas da za kretanje kroz imanje koristite isključivo naznačene puteve i staze. Ostali pravci pripadaju privatnim površinama”.

To je obavještenje turistima i mještanima, koje je prije nekoliko dana osvanulo na našem, engleskom i ruskom jeziku, na nekoliko tabli na prilazima turističkom kompleksu “Svetog Stefana” i “Miločera”, kojim gazduje kompanija "Adritic propertis“.

"Adriatic“ je, nakon zaključenja ugovora sa Vladom, zakupio hotele "Sveti Stefan“, "Kraljičina plaža“ i vilu “Miločer“ na tri decenije, te u okviru toga dobio na korišćenje i pripadajuće državno zemljišta u okviru hotelskog kompleksa.

„Adriatic“ je, nakon zaključenja ugovora sa Vladom, zakupio hotele „Sveti Stefan“, „Kraljičina plaža“ i vilu “Miločer“ na tri decenije

Na tabli je jasno crvenom linijom naznačeno koje staze prilikom šetnje kroz Miločerski park do Svetog Stefana i nazad turisti i mještani mogu da koriste.

Zakupac je, kako su ranije „Vijesti“ objavile, podigao dva i po metra visoku metalnu ogradu oko zaleđa Kraljičine plaže, koja je isključivo namijenjena za kupanje gostiju hotela, tako da će oni koji budu namjeravali da vide taj prirodni eksponat morati da se zadovolje šetnjom šljunkovitom stazom koja je napravljena tik uz ogradu, tridesetak metara od obale.

Šetnja je dozvoljena stazom uz samu Kraljevu plažu, odnosno veliku miločersku plažu, do restorana „Zverinjak“, preko Palevog brda, do početka hotelske plaže Svetog Stefana.

Posjetite grad-hotel sa udaljenosti od 60 metara

Oni koji budu željeli da vide izbliza unikatni grad-hotel, moraće to da učine sa pristojne udaljenosti od šezdesetak metara, odnosno sa proširenja odakle počinje uski tjesnac, ili tunja, do ostrva.

Dotle je dozvoljen prilaz grad-hotelu, gdje je, inače, i postvaljena tabla sa obavještenjem da je “ulaz dozvoljen samo gostima hotela”.

Ulaz dozvoljen samo gostima hotela

Odatle je slobodna šetnja, kako se navodi na mapi, dozvoljena do parkinga, pa okolnom asftalnom stazom ponovo do Miločera.

Predsjednik NVO „Za ljepši Sveti Stefan” Krsto Rađenović kazao je da je po srijedi kršenje osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore.

“Nama je ugroženo pravo na slobodno kretanje. Jednostavno se određuje kuda možemo ići. Postavljamo pitanje - šta ako slučajno neko skrene sa dozvoljene staze”, zapitao je Rađenović.

On je naveo da je zakupac Svetog Stefan dozvolio korišćenje plaža, ali sada sa druge strane ograničava dolazak do istih tih plaža ograničavanjem kretanja.

Nama je ugroženo pravo na slobodno kretanje. Postavljamo pitanje - šta ako slučajno neko skrene sa dozvoljene staze, zapitao je Rađenović

“Mi smo na problem korišćenja staza kroz svetostefanski i miločerski kompleks, koje su stare stotinu godina, ukazivali i ranije. Sve ono što smo govorili se obistinilo”, istakao je Rađenović i dodao da će tim povodom održati konferenciju za novinare.

Iz “Adriatica“ su „Vijestima“ saopštili da su table postavljene “kako bi informisali turiste koje su javne površine i kuda mogu da se kreću, te da su na to bili i obavezni”.

Bonus video: