Podgorička organizacija slijepih ove godine nije dobila ni cent

Ova odluka Glavnog grada zatekla je i šokirala članstvo, koji su ovu odluku shvatili kao poniženje te populacije Podgorice, koja broji 226 članova
53 pregleda 0 komentar(a)
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2011. 15:51h

Glavni grad za 2011. godinu nije odvojio ni centa, iako je godinama unazad bila praksa da se iz budžeta za Podgoričku organizaciju slijepih izdvaja 12.000 eura godišnje.

Ova odluka Glavnog grada zatekla je i šokirala članstvo, koji su ovu odluku shvatili kao poniženje te populacije Podgorice, koja broji 226 članova, rečeno je na redovnoj Skupštini Podgoričke organizacije slijepih.

"Ni Savjet za brigu o licima s invaliditetiom već tri godine uopšte ne zasjeda, pa je tako ukinuta i mogućnost institucionalnog uticaja, a zahtjevi za prijem kod gradonačelnika Miomira Mugoše uzalud se pišu i redovno ostaju bez odgovora. Po svemu sudeći, glavni grad ne interesuju ni domaći ni međunarodni standardi posebne brige o ovoj populaciji, čije su potrebe specifične u svim oblastima života", kazao je na sjednici predsjednik Podgoričke organizacije slijepih Fadil Mučić.

I pored toga Podgorička organizacija slijepih poslovala je pozitivno, a ostvarene su i mnogobrojne planirane aktivnosti u periodu od juna 2010. do jula 2011. godine.

"U proteklom periodu Podgorička organizacija slijepih prihodovala 31.623 eura, a rashodovala 26.511 eura, tako da je ostvaren ukupan pozitivan bilans od 5.112 eura, što je najbolji dokaz domaćinskog poslovanja", kazao je podnoseći finansijski izvještaj Mileta Cmiljanić, rukovodilac nadzornog odbora.

I pored toga u Podgoričkoj organizaciji slijepih vjeruju da će glavni grad preispitati svoju odluku i otkloniti ovaj propust i vanrednom finansijskom intervencijom omogućiti da slijepi dobiju pomagala, zaposle se bar neki od 20 nezaposlenih, pomogne bar neko kod operacije očiju, podrže pet slijepih srednjoškolaca, četiri studenta, kao i da ove godine slijepi borave na moru.

Bonus video: