Iz "Takovo" i "Vitaminka" sokova pijete manje voća nego što piše na deklaraciji

Crnogorski propisi nijesu usaglašeni sa evropskim, a kvalitet sokova i drugih prehrambenih artikala gotovo da niko i ne kontroliše
609 pregleda 0 komentar(a)
sokovi, prodavnica, Foto: Arhiva Vijesti
sokovi, prodavnica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2011. 08:56h

Kompanije “Takovo” iz Gornjeg Milanovca i “Vitaminka” iz Banjaluke nijesu koristile dovoljno voća prilikom pravljenja sokova od jabuke i breskve koji su se početkom jula zatekli na rafovima jednog podgoričkog megamarketa.

Sokovi koje su “Vijesti” kontrolisale u Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) ne mogu biti štetni po zdravlje ljudi koji ih piju, ali je istraživanje potvrdilo sumnju da potrošači ponekad kupuju i mačka u vreći, a ne, po deklaraciji, kvalitetan proivod.

Proizvođači, međutim, nemaju previše razloga za brigu, jer crnogorski propisi nijesu usaglašeni sa evropskim, a kvalitet sokova i drugih prehrambenih artikala gotovo da niko i ne kontroliše.

CETI je za potrebe “Vijesti” kontrolisao 20 uzoraka sokova kupljenih početkom jula u nekoliko prodavnica.

Metodom slučajnog odabira, kontrolisana su po dva soka svih prozvođača koji su se toga dana zatekli na rafovima.

U neskladu sa deklaracijom

Oba soka “Takova” i jedan “Vitaminke” nijesu odgovarali sastavu navedenom na deklaraciji, dok su sve ostale kompanije koristile dovoljno voća prilikom proizvodnje.

“'Takovo' bistri voćni nektar od jabuke... voćni sadržaj: 50 odsto minimum... serija: 049323, 'Takovo' kašasti voćni nektar breskve... voćni sadržaj: 40 odsto minimum... serija: 130971 i 'Vit Up jabuka' - bistri voćni nektar proizveden od koncentrovanog soka jabuke... udio voća: najmanje 50 odsto: proizvođač: 'Vitaminka'... serija: 21:05 45289 imaju vrijednost formolnog broja nižu od normirane. Ovo ukazuje da za proizvodnju ovih nektara nije korišćena dovoljna količina voća”, navode u stručnom mišljenju Danijela Šuković i Dejan Jančić iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

Portparolka „Takova“ Olga Jovanović, međutim, navodi da oba kontrolisana nektara ispunjavaju deklarisane vrijednosti i ističe da kompanija pozdravlja istraživanje „Vijesti“, jer doprinosi „konkuretnosti, izgradnji i očuvanju kvaliteta prehrambenih proizvoda, što je naš zajednički cilj“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: