Tu se ne zna ni ko dolazi, ko organizuje i sprovodi rafting, šta ko radi...

Bosanci nadležni za incident u kojem je bačena šok bomba na gumeni čamac crnogorskih raftera
149 pregleda 0 komentar(a)
rafting, Foto: Arhiva "Vijesti"
rafting, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2011. 19:00h

Bosanska policija biće nadležna za incident kada su juče (u nedjelju) gosti iz Banjaluke, koji su odmarali na pola rafterske rute Tarom do Šćepan polja, bacili šok bombu na gumeni čamac crnogorskih splavara.

Jaka eksplozija kod vodopada Šipčanica, nizvodno od kampa Grab, odjeknula je kanjonom, uznemirila mnogobrojne goste i još jednom upozorila na “haos koji vlada na rafter turi Tarom”.

Nema napetosti?

Policija u Plužinama je nakon jake detonacije privela desetak Banjalučana, gostiju fočanske agencije “Tara raft”, koji su, navodno, u gruboj igri sasvim slučajno preko stijene bacili šok bombu, koja je pala na gumeni čamac.

Trebalo je zakonom da regulišu odgovornost organizatora i skipera u svim varijantama

Uprkos činjenici da je riječ o primitivnoj šali koja je mogla ugroziti život gostiju, rafteri su ocijenili da nema napetosti među kolegama sa obje strane granice, nakon što je crnogorska policija pooštrila mjere kontrole preko graničnog prelaza, budući da svi za splavarenje od Brštanovice koriste lokalni put na našoj strani.

Predsjednik Udruženja crnogorskih raftera Danilo Grubač ocijenio je da je, uprkos novim mjerama, na “Tari i dalje haos”.

„Tu se ne zna ni ko dolazi, ko organizuje i sprovodi rafting, šta ko radi ili ne radi kako treba. Vladina uredba nije dovoljna da bi se uredila ta oblast“, kazao je Grubač.

Gdje je odgovornost organizatora

On je objasnio da ni novim zakonom, koji će Vlada uskoro uputiti parlamentu, nijesu uvaženi zahtjevi raftera.

„Njima je bilo važno, još prilikom donošenja uredbe da registruju čamce, iako je riječ o običnim gumenjacima koji se povremeno spuštaju u vodu i to bez motora. A trebalo je tim zakonom da regulišu odgovornost organizatora i skipera u svim varijantama, pa da odgovaraju i oni koji dozvole da im na čamac neko unese bombu od koje je odlijagao cijeli kanjon“, smatra Grubač.

Crnogorska policija više ne dozvoljava da bosanski gosti od Brštanovice, preko Šćepan polja, nesmetano nastavljaju do sastavaka sa Pivom i Drinom do kampova na Bastasama ili do Foče, već na obali provjerava ko je napustio zemlju.

To je naljutilo bosanske skipere, pa su blokadom puta kod Broda izrazili nezadovoljstvo, ali su kasnije prihvatili nova pravila.

Bonus video: