Po nalogu kotorskog suda sa Kamenova otišle i posljednje izbjeglice

“Rekreaturs“ je do 15. aprila isplatio naknade od dvije do deset hiljada eura, u zavisnosti od broja članova porodice
63 pregleda 0 komentar(a)
kamenovo, Foto: Vuk Lajović
kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.07.2011. 17:06h

Uz asistenciju policije, izvršna služba koju je angažovao kotorski Osnovni sud, iselila je predstavnike šest raseljeničkih porodica koje su ostale u nekadašnjem kosovskom odmaralištu na Kamenovu.

Time je završena raseljenička priča duga gotovo 12 godina, od kada su se izbjeglice sa Kosova, nakon ratnih dešavanja, uselile na Kamenovo.

Nakon što je u aprilu preduzeće „Rekreaturs“, čiji je većinski vlasnik „Atlas grupa“, isplatilo otpremnine za 13 porodica raseljenika, po spisku koji mu je dostavljen iz UNHCR-a i Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, u odmaralištu je ostalo još šest osoba.

Završena raseljenička priča duga gotovo 12 godina

Iako su oni tvrdili da su u odmaralištu bili od početka, te da su sa nekadašnjim komšijama dijelili sudbinu punih 12 godina, ipak, nakon odluke suda, prinudno su iseljeni, a tokom cijele akcije bili su prisutni policija, pripadnici budvanske Službe zaštite i spasavanja i ekipa Doma zdravlja.

Stvari raseljenika, kako je „Vijestima” rečeno, smještene su u magacinu, a odmah nakon iseljavanja, barake, koje su bile u izuzetno lošem stanju, su demontirane, odnosno uklonjena su vrata i prozori i na taj način je onemogućen boravak u njima.

Iako su predstavnici raseljenika, koji su ostali u Kamenovu, tvrdili da su izbrisani sa spiska kada su dijeljene nadoknade za iseljavanje, sud to obrazloženje nije uvažio.

Kamenovo spremno za turističku valorizaciju

“Rekreaturs“ je do 15. aprila, kada je bio posljednji rok da raseljenici napuste Kamenovo, isplatio naknade od dvije do deset hiljada eura, u zavisnosti od broja članova porodice.

Iz te kompanije „Vijestima“ je saopšteno da su oni svaku nadoknadu isplatili na osnovu spiska koji su im dostavili UNHCR, policija i Zavod, a koji su prethodno popisali sve one koji su živjeli na Kamenovu.

Atlas grupa već je počela da promoviše ambiciozni projekat izgradnje hotelskog i apartmanskog kompleksa

Na taj način Kamenovo, oko koga se nastavlja sudski spor zbog povraćaja zemlje od bivših vlasnika, potpuno je, poslije usvajanja planske dokumentacije, spremno za turističku valorizaciju.

Atlas grupa, koja je najveći akcionar u preduzeću „Rekreaturs“, na koju se vodi 32 hiljade kvadrata zaleđa iznad najljepše crnogorske plaže, započela je promociju ambicioznog projekta izgradnje hotelskog i apartmanskog kompleksa na mjestu nekadašnjeg kosovskog odmarališta.

Atlas grupa već je počela da promoviše ambiciozni projekat izgradnje hotelskog i apartmanskog kompleksa na mjestu nekadašnjeg kosovskog odmarališta

Bonus video: