Novljani će Hrvatskoj za vodu plaćati 25 hiljada mjesečno

Bez obzira na novi desetogodišnji ugovor, u Herceg Novom ne odustaju i od priključenja na regionalni vodovod za crnogorsko primorje i Cetinje
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 16:06h

Do kraja mjeseca biće potpisan ugovor između opština Konavle i Herceg Novi, prema kome će Novljani za transport vode preko susjedne Hrvatske sljedećih deset godina mjesečno plaćati 25.000 eura, dogovoreno je na sastanku međudržavne komisije o upravljanju vodama Crne Gore i Hrvatske.

Pomoćnik crnogorskog ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković i generalni sekretar hrvatskog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede Zdravko Krmek, te gradonačelnici Herceg Novog i Konavala Dejan Mandić i Luka Korda, u Mediteranskom centru Igalo usaglasili predloge tekstova ugovora o poravnanju dugova za dvije godine.

Predložen je i novi ugovor o transportu preko Plata, održavanju cjevovoda i cijeni vode za period do 2021. godine.

Postignut je i sporazum da se za prethodnih 30 mjeseci, koliko Novljani nijesu plaćali transport vode, mjesečni računi umjesto 40.000 obračunaju na 20.000 eura

Predstoji da dvije vlade daju zeleno svjetlo za ta dokumenta.

Postignut je i sporazum da se za prethodnih 30 mjeseci, koliko Novljani nijesu plaćali transport vode, mjesečni računi umjesto 40.000 obračunaju na 20.000 eura, što ukupno iznosi 512 hiljada eura.

Uslov je da hercegnovski Vodovod odustane od tužbe prema Konavljanima za neovlašćeno korišćenje vode iz sistema Plat.

Nakon sastanka, Stanković je kazao da će „ove sedmice biti zaključeno i sudsko poravnanje između Opštine Herceg Novi i Konavle.

“Nakon toga ćemo i da potpišemo novi višegodišnji ugovor. Posebno ističem visok nivo našeg međusobnog uvažavanja i razumijevanja da se ovaj višegodišnji problem koji nas je opterećivao definitivno riješi“, rekao je on.

Dobrom saradnjom do rješenja

„U atmosferi dobrih odnosa naših dviju vlada i dobrom saradnjom došli smo do rješenja“, istakao je Krmek.

Ako pukne cjevovod može Herceg Novi ostaviti bez vode

Načelnik opštine Konavle je, uz konstataciju da je nađeno dobro rješenje za obje strane, kazao da je sada veći problem održavanje cjevovoda kroz Konavle koji je oštećen na više mjesta.

„Ako pukne cjevovod može Herceg Novi ostaviti bez vode, a poplaviti kuće u Konavlima“, ilustrovao je on.

Mandić je kazao da je jedan poprilično “neugodan” period ostao iza obe strane, te da se treba okrenuti budućnosti kroz saradnju, ne samo u oblasti vodosnabdijevanja, nego i ostalim segmentima privređivanja i, dakako, dobrosusjedstva u sklopu prekogranične saradnje.

U Herceg Novom ne odustaju i od priključenja na regionalni vodovod

Konvaljani su, kazao je Korda, već kandidovali ka fontovima EU projekat izgradnje novog cjevovoda kroz Konavle, kojim bi proticalo i hiljadu litara vode u sekundi.

Bez obzira na novi desetogodišnji ugovor, u Herceg Novom ne odustaju i od priključenja na regionalni vodovod za crnogorsko primorje i Cetinje.

Galerija

Bonus video: