Bogdanoviću prioritet Filermosa, struja ostaje problem na Cetinju

Potrebno više od tri miliona eura, preko 180 kilometara dalekovoda i stotinu trafo-stanica...
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2011. 15:13h

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović najavio je danas da će jedan od prioritetnih projekata iduće godine biti izmještanje Ikone bogorodice Filermose iz Narodnog muzeja Crne Gore u Cetinjsku pećinu.

S druge strane, više od tri miliona eura, preko 180 kilometara dalekovoda i stotinu novoizgrađenih ili rekonstruisanih trafo-stanica potrebno je kako bi se građani Cetinja mogli pohvaliti da imaju “normalno snabdijevanje električnom energijom”.

To su grube procjene i cifre koje su iznijete na sjednici Senata Prijestonice Cetinje.

12 godina planiranja dalekovoda do Podgora

Iz cetinjske Distribucije napominju “da je elektroenergetski sistem na ovom području u mnogim segmentima u veoma lošem stanju, posebno kad su u pitanju dalekovodi i niskonaponska mreža na seoskom području, mada i u nekim djelovima grada nije u mnogo boljem stanju”.

U narednom periodu potrebno je izgraditi novi dalekovod Cetinje-Rijeka Crnojevića-Podgor, dužine 19,5 kilometara i trafo-stanicu.

Izgradnja dalekovoda je počela prije dvije godine, na osnovu projekta koji je urađen prije 12 godina, a koji je, kažu u Distribuciji, zbog neusaglašenih imovinsko-pravnih odnosa djelimično revidiran.

Planirano je da se preko njega strujom napajaju Rijeka Crnojevića, sela Riječke nahije, Podgor, uključujući Vodovod Cetinje i Vodovod Budva.

Iz Distribucije napominju da bi, ukoliko se budu na vrijeme riješili imovinsko-pravni odnosi, dalekovod mogao biti završen najdalje do sredine 2012. godine.

Cetinjska Distribucija suočava se sa još problema. Zbog zapuštene i većim dijelom dotrajale električne mreže na teritoriji koju pokriva ED Cetinje, svakodnevno se javljaju veći ili manji kvarovi. Oni su posebno izraženi kad je loše vrijeme, što je česta pojava.

Sa ambasadorom o velikim planovima

Bogdanović o tome nije trazgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrejom Nesterenkom, koji je boravio u prvoj posjeti Cetinju od imenovanja na tu dužnost.

Ikona bogorodice Filermose će, prema Nesterenkovom mišljenju, privući i brojne ruske turiste

"Već ovog mjeseca, raspisaćemo tender za rekonstrukciju Dvorskog trga, a radovi će početi krajem avgusta", kazao je Bogdanović, saopšteno je iz Kabineta cetinjskog gradonačelnika.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će glavni gradski trg biti svečano otvoren na Dan Prijestonice – 13. novembra.

"Tokom jeseni će početi i radovi na izgradnji Univerzitetskog kompleksa Akademija umjetnosti, čime ćemo objediniti ovdašnje tri umjetničke akademije. Do kraja godine počećemo i sa realizacijom projekta Beautiful Cetinje”, rekao je Bogdanović.

Žičara Kotor – Lovćen – Cetinje

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je da će među prvim objektima čije će fasade biti rekonstruisane u okviru projekta Beautiful Cetinje, biti i zgrada bivšeg ruskog veleposlanstva.

On je kazao da će do kraja godine biti okončana tenderska procedura za izgradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

Ambasador Ruske Federacije je ocijenio da predstavljeni projekti djeluju kao snažan nagovještaj da će crnogorska Prijestonica u budućnosti biti centar od regionalnog značaja.

"On je kazao da je od posebnog značaja činjenica da će svi objekti u gradskom jezgru, uključujući i bivše poslanstvo Ruske Federacije, biti obnovljeni. Time će Cetinje ispuniti važan preduslov za upis u UNESCO listu zaštićene svjetske baštine", navodi se u saopštenju.

Najavljena realizacija brojnih projekata, kako je kazao Nestarenko, doprinijeće još većoj popularizaciji i turističkoj ponudi Cetinja.

To se, prije svega, odnosi na izmještanje Ikone bogorodice Filermose, koja će, prema Nesterenkovom mišljenju, privući i brojne ruske turiste.

Galerija

Bonus video: