U Brezoviku otvoreno Odjeljenje za hemioterapiju

Hrapović je rekao da će i dalje pomagati razvoj te specijalizovane zdravstvene ustanove i najavio da će obezbijediti novac za obnavljanje zastarjele i nabavku nedostajuće opreme
155 pregleda 0 komentar(a)
bolnica brezovik, brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
bolnica brezovik, brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2011. 14:15h

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku kod Nikšića otvoreno je Odjeljenje za hemioterapiju, čime je, kako je objasnio ministar zdravlja Miodrag Radunović, pacijentima omogućeno da budu hospitalizovani nekoliko dana.Radunović je kazao da je karcinoma bronha u porastu i naveo da je broj oboljelih 2006. godine bio 200, prošle godine 300, a u prvih šest mjeseci ove godine, čak 170 novooboljelih.

On je poručio da ti podaci upozoravaju da Brezovik mora imati punu pažnju Ministarstva i države, kako bi se obezbijedile dodatne dijagnostičke procedure.

Prvih šest mjeseci ove godine čak 170 novooboljelih

„Otvaranjem Odjeljenja za hemioterapiju napravili smo kvalitetan pomak, jer se do sada raspolagalo sa 11 kreveta za dnevnu terapiju, nakon koje su pacijenti išli kući, dok sada 16 novooboljelih može biti hospitalizovano nekoliko dana“, rekao je Radunović u Brezoviku.

Do sada raspolagalo sa 11 kreveta za dnevnu terapiju

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je ostvarena pobjeda nad tuberkolozom, od koje oboli 20 osoba u odnosu na 100 hiljada stanovnika, dodajući da nas to svrstava u zemlje niskog rizika.

„Velike zasluge u toj borbi ima Brezovik. Iz sredstava Fonda za prevenciju i rano otkrivanje tuberkoloze i lječenje omogućeno je da oko 400 ljekara i zdravstvenih radnika bude edukovano u prethodne četiri godine“, rekao je Radunović.

U Crnoj Gori je ostvarena pobjeda nad tuberkolozom

On je najavio da će sa Direkcijom javnih radova od jeseni obezbijediti početak kompletne rekonstrukcije Odjeljenja intenzivne njege u Brezoviku i nabavku aparata za rano dijagnostikovanje karcinoma bronha.

I dalje će pomagati razvoj Brezovika„Kroz kredit Evropske banke i mjera energetske efikasnosti uložićemo oko 300 hiljada eura za zamjenu dotrajale bravarije, uređenja fasade, rekonstrukciju kotlarnice u Brezoviku“, kazao je Radunović.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Kenan Hrapović naveo je da je prethodnih godina u Brezovik investirano oko milion eura za centralno grijanje, savremenu digitalnu telefonsku centralu, dok je za dijagnostičku opremu izdvojeno 270 hiljada eura.

Hrapović je rekao da će i dalje pomagati razvoj te specijalizovane zdravstvene ustanove i najavio da će do kraja godine, i uz pomoć donatora, obezbijediti novac za obnavljanje zastarjele i nabavku nedostajuće opreme, poput endo-videobronhoskopa.

Za dijagnostičku opremu izdvojeno 270 hiljada eura

Taj projekat kandidovaćemo preko kapitalnog budžeta za iduću godinu u iznosu od 500 hiljada eura i nadamo se podršci Ministarstva finansija“, kazao je Hrapović.

Budžet za iduću godinu 500 hiljada eura

Direktor Bolnice u Brezoviku Gordana Reljić ocijenila je da je, s ozirom na veliki broj oboljelih, bilo neophodno otvaranje Odjeljenja za hemioterapiju i dodala da su dogovoreni i projekti Intenzivne njege za Dijagnostički paviljon.

Reljić je kazala da su i ranije u Brezoviku oboljeli primali hemioterapiju, ali da im je bio obezbijeđen samo jednodnevni boravak.

Bonus video: