Ni Brazilci ne mogu da odole bukovima Tare

Na Žabljaku rade i četiri auto-kampa, ali među vlasnicima ne vlada sklad kakav je kod hotelijera, pa su česte pojave preotimanja gostiju, presretanja na ulici, pa i ličnih uvreda
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 20:04h

Turistička predsezona u našem vodećem planinskom centru primiče se kraju, a ovdašnji turistički poslenici kažu da odavno nije bila tako uspješna.

To potvrđuje i direktor lokalne TO Boro Nikolić, napominjući da je 80 odsto turista iz inostranstva, i to sa svih krajeva svijeta.

" Poput jednog Brazilca, mnogi su informacije o Durmitoru pronašli na internetu i nijesu odoljeli da se neposredno uvjere. Njihova iskustva su veoma pozitivna. Bilo da je u pitanju ambijent, usluge, turistička signalizacija.

Ipak, svakoga je impresionirala Tara i rafting na njenim bukovima i gotovo imperativan zaključak da se ove ljepote ne smiju narušiti jer su unikat svjetskih razmjera" zapazio je Nikolić, ističući da se posjetioci na Žabljaku uglavnom zadržavaju do tri dana.

Takođe, Nikolić je primijetio i da veliki broj gostiju iz unutrašnjosti države dolazi na jednodnevni boravak zahvaljujući novom putu od Boke.

Svakoga je impresionirala Tara i rafting na njenim bukovima i gotovo imperativan zaključak da se ove ljepote ne smiju narušiti jer su unikat svjetskih razmjera

Žabljak, ističe on, trenutno raspolaže sa deset hotela sa dvije, tri ili četiri zvjezdice u kojima je 850 kreveta.

Registrovano je 460 kreveta u privatnom smještaju i, a Nikolića raduje okolnost da je postignut značajan napredak u marketinškom pristupu i veoma dobra saradnja među njima i sa TO, i cjenovnici koji su, kako tvrdi, kod svih na prošlogodišnjem nivou i približno isti.

" Tako, zavisno od karakteristika smještaja, gost može boraviti na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi po cijeni 25 do 40 eura, zakup apartmana se kreće od 30 do 70, a krevet u privatnom smještaju sedam do deset eura.

Svugdje dominira nacionalna kuhinja, kao i u nekoliko restorana sa veoma povoljnim cijenama. Nažalost, mnogo nedostaje restoran “Crno jezero” smatra Nikolić

On ističe da je svakodnevno u funkciji turista uspinjača Savin kuk i da TO zainteresovanim za pohod na najviše vrhove Durmitora preporučuje iskusne planinare kako bi se te misije obavile bezbjedno i eliminisale neželjene posljedice kojih je bilo ranijih godina, a nekoliko i ove godine.

Svugdje dominira nacionalna kuhinja, kao i u nekoliko restorana sa veoma povoljnim cijenama. Nažalost, mnogo nedostaje restoran “Crno jezero

Na Žabljaku funkcionišu i četiri auto-kampa, koji takođe primjenjuju prošlogodišnje cijene ali, kako prema saznanjima “Vijesti”, među njima ne vlada sklad kakav je kod hotelijera, jer ima pojava preotimanja gostiju, presretanja na ulici i ličnih uvreda među njihovim vlasnicima.

Ništa od “Jezera”, ali dobijaju “Đedovinu

Hotel “Polar star” ponudiće gostima u predstojećoj sezoni fitnes centar, a hotel “Zlatni bor” investirao je u novine ambijentalnih karakteristika. U “Enigmi” je samo pitanje dana kada će gosti uživati u prostoru hotela rekonstruisanom u nacionalni restoran.

Domaćini kažu da će prostor od oko 120 kvadrata u kome dominira ambijentalna planinska koliba sa kaminom nositi naziv “Đedovina”. Za razliku od njih, “Ski hotel” nudi bazen i saunu glamuroznog izgleda i dizajna.

Koliba "Đedovina"

Glavnu sezonu će spremno dočekati i hotel izgrađen u blizini hotela “Jezera”. Novi put od Boke do Durmitora otvara nove vidike ovoj sredini, naročito turističke.

Svoj udio daju i drugi subjekti u opštini, počev od komunalnog preduzeća i Elektrodistribucije do lokalne uprave koja je nosilac projekta julske turističko zabavne, kulturne i sportske manifestacije “Dani planinskog cvijeća”.

Česte su primjedbe posjetilaca da se ne mogu osvježiti nigdje duž šetališta prema najvećem durmitorskom jezeru.

Ipak nije ispunjeno obećanje NP “Durmitor” da će na zgarištu starog biti izgrađen novi restoran na Crnom jezeru.

Zato su česte primjedbe posjetilaca da se ne mogu osvježiti nigdje duž šetališta prema najvećem durmitorskom jezeru.

Primjedbe su i na neuslovan smještaj u motelima “Radovan luka” i “Sušica”, a novi vlasnici ništa nijesu uradili da se u funkciju stave hotel “Jezera” i moteli pored mosta na Tari i u Njegovuđi.

Galerija

Bonus video: