U Crnoj Gori se formira DNK registar

Zakon o DNK registru nalazi se u skupštinskoj proceduri i njegovim usvajanjem Crna Gora će se pridružiti razvijenim zemaljama
126 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 11:12h

Crna Gora će formirati DNK registar, gdje će se na jednom mjestu objediniti podaci o svim materijalnim tragovima koji su analizirani u sudskim postupcima, radi unosa u baze podataka.Zakon o DNK registru nalazi se u skupštinskoj proceduri i njegovim usvajanjem Crna Gora će se pridružiti razvijenim zemaljama koje imaju ovu vrstu „banke podataka”. DNK registar je, kako se navodi, “najjače oružje” DNK analize. Bez DNK registra analiza gubi veliki dio vrijednosti i svodi se na to da se već moraju imati neke informacije o osumnjičenoj osobi.

"Najače oružje" protiv kriminala“To je krucijalno pitanje za uspjeh u borbi protiv kriminala i za promociju forenzičke genetičke analize”, kaže se u zakonskom obrazloženju.Zakon omogućava čuvanje DNK uzorka srodnika nestalih lica, koja daju DNK uzorak čim policiji prijave nestanak lica.

Zakon omogućava čuvanje DNK uzorka srodnika nestalih lica

Osnov za rasvjetljavanje zločinaRezultati koji su do sada dobijeni ovom vrstom vještacenja, koji se čuvaju u internim bazama podataka, služe kao osnov za rasvjetljavanje i pojedinih teških krivičnih djela u kojima je izvršilac bio nepoznat u vrijeme kada je biološki materijal dostavljen na vještačenje u DNK laboratoriju.

Značaj osnivanja DNK registra nesumnjiv

Uvođenjem u kriminalisticku praksu elektronske baze podataka DNK profila znatno se povećava mogućnost povezivanja učinioca sa izvršenjem krivičnog djela.“Sa aspekta tereta dokazivanja krivičnih djela u krivičnim stvarima DNK dokaz ima snagu po kojoj mogućnost drugačijeg tumačenja ostaje van razumne sumnje”, kaže se u zakonu.

DNK baze ima 26 evropskih zemalja

Navodi se da je značaj osnivanja DNK registra nesumnjiv jer pozitivno utiče na skraćenje trajanja i smanjenje troškova krivičnog postupka i ima izuzetan značaj u rasvjetljavanju pojedinih krivičnih djela.

Operattivne DNK baze podataka, prema podacima Interpola iz 2005. godine, ima 26 zemalja u Evropi, a još devet država planira da to pitanje zakonski uredi.

Bonus video: