Novi pravilnik o audio-vizuelnim komunikacijama: Reklame istinite i kratke

“Imate pravo da oglas dopunite izjavom da se oni koji rade reklamu obavezuju za odgovornost oko njene istinitosti”, navela je Vojvodić.
0 komentar(a)
Momčilo Stojanović, Foto: Savo Prelević
Momčilo Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2011. 10:36h

Dužina i količina oglašavanja, i zaštita djece i drugih ranjivih grupa od neistinitih reklama, prepoznati su kao glavni nedostaci koji treba da se regulišu novim Pravilnikom o komercijalnim audio-vizuelnim komunikacijama.

Pravilnik, o kojem se raspravljalo u Agenciji za elektronske medije, trebalo bi da omogući primjenu tehnika oglašavanja u cilju što manjeg oduzimanja vremena gledaocima reklama, tako što će se moći realizovati bez uvodnih špica, bez tona i samo u jednom dijelu ekrana.

Pomoćnik direktora Agencije za elektronske medije Momčilo Stojanović naveo je i da je važna stvar za medije da se razne odredbe koje ih ograničavaju i prijete im kaznama, i sve više se pojavljuju u različitim zakonskim tekstovima, objedine na jednom mjestu.

Što manje oduzimanje vremena gledaocima reklama

“Telešoping i klasično oglašavanje u komercijalnim medijima ne smiju da pređu 12 minuta po satu, u toku dana, a između dva oglašavanja na dijelu ekrana, mora proći najmanje 20 minuta”, naveo je Stojanović.

Na okruglom stolu u prostorijama Agencije za elektronske medije nije bilo puno predloga oko novog pravilnika, a do 7. jula, kada se završava javna rasprava, mogu se slati pismene sugestije Agenciji.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj osvrnuo se na član koji propisuje da se u obrascu o oglašavanju, koji se šalje elektronskim medijima, moraju dostavljati i neki lični podaci, što bi moglo dovesti do zloupotreba.

“Smatramo da Agencija treba da skuplja ove podatke i dostavlja ih nama na kontrolu”, rekao je Đokaj.

Predstavnici nekih medija negodovali su zbog odredbe koja propisuje njihovu odgovornost za istinitost oglasa koje emituju, na šta je predstavnik Agencije Jadranka Vojvodić rekla da mediji moraju odgovarati za ono što emituju.

Predstavnik M-tela Dejan Jovanović, ocijenio je pravilnik kao preobiman

“Vi imate pravo da oglas dopunite izjavom da se oni koji rade reklamu obavezuju za odgovornost oko njene istinitosti, ali morate upoznati ljude u marketingu sa propisima u toj oblasti”, navela je Vojvodić.

Predstavnik M-tela Dejan Jovanović, ocijenio je pravilnik kao preobiman i da se ponavljaju članovi iz Zakona o elektronskim medijima.

Neki učesnici okruglog stola, kao i predstavnici Agencije zapitali su se da li pravilnik treba da se bavi elektronskim publikacijama, s obzirom na to “da je njih manje-više nemoguće kontrolisati”.

Bonus video: