Pod lupom

Delegacija EU interno istražuje regularnost digitalizacije Eurotela u CG

Iako je bila jedna od četiri kompanije sa kojom je Komisija direktno pregovarala, IMP nije dobio zvanično obavještenje da je Eurotel dobio posao.
54 pregleda 0 komentar(a)
bertolini, Foto: Delmne.ec.europa.eu
bertolini, Foto: Delmne.ec.europa.eu
Ažurirano: 02.07.2011. 08:21h

Delegacija Evropske Unije u Podgorici interno istražuje regularnost postupka izbora milanske kompanije Eurotel za posao digitalizacije radio-difuzije u Crnoj Gori, objavio je radio Antena M.

Rukovodilac projekta Nikola Bertolini nije želio da potvrdi saznanja tog radija da je provjera zakonitosti u toku.

Na direktno pitanje da li je istraga pokrenuta, Bertolini je odgovorio da je “Delegacija EU sprovela proces evaluacije u skladu sa pravilima i procedurom Evropske komisije”.

Direktor slovenačkog Eltija Jože Caf kazao je da su dobili faks 27. juna koji je potpisao Leopold Maurer.

"Obavještava nas da je interna istraga u toku i da će nas o tome obavijestiti 45 dana od tog datuma.”

Pismo slične sadržine dobio je i beogradski Iritel.

Druga slovenačka firma, IMP TEN TElEKOM se žalila evropskom ombudsmanu.

Pismo slične sadržine dobio je i beogradski Iritel

“Mi smo se žalili ombudsmanu. Mislim da je to bilo upućeno sredinom juna”, kazao je menadžer prodaje IMP-a Ernest Sailnaht.

Iako je bila jedna od četiri kompanije sa kojom je Komisija direktno pregovarala, IMP nije dobio zvanično obavještenje da je Eurotel dobio posao.

“Nemam tačnih informacija, barem nemam oficijelnih od strane EK u Crnoj Gori. Jedino zvanično što ja imam od EK je odluka da nismo odabrani” rekao je Sailnaht.

Ni crnogorska strana još nije vidjela ugovor sa Italijanima

Ni crnogorska strana još nije vidjela ugovor sa Italijanima, iako je potpisan 23. maja.

Bertolini je u pisanom odgovoru Anteni M objasnio je da su "nam potrebne garancije korisnika da projekat može biti pravilno sproveden. Čim se to desi, dostavićemo kopiju ugovora RDC Crne Gore”.

Bertolini tvrdi da ugovor nije javan

Izvršni direktor RDC Željko Nikolić rekao je da oni nijesu obavezni da dostavljaju nikakve garancije jer je projekat potpisan i što se njih tiče projekat je počeo.

"Obavijestili smo izvođača i uspostavili kontakt sa njim. Naša obaveza je da čekamo izvođača i da dalje sklapamo rokove kako ćemo početi posao", rekao je Nikolić.

Bertolini tvrdi da ugovor nije javan, da se njegove osnove i tenderska dokumentacija mogu naći na sajtu EU.

Na pitanje da li je Eurotelu već isplaćen dio novca, Bertolini je kazao da će se to desiti nakon početka realizacije ugovora.