Nekadašnji kupac aluminijuma Glenkor nabavlja glinicu za KAP

"Da je fabrika u proizvodnom procesu po sadašnjim normativima, proizvodnja bi bila oko 350 dolara po jednoj toni "tvrdi za Dragan Drobnjak
96 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.07.2011. 08:47h

Kontroverzna kompanija Glenkor koja je posljednjih 15-ak godina kao posrednik kupovala aluminijum iz najvećeg crnogorskog izvoznika, Kombinata aluminijuma, ubuduće će biti i njegov glavni dobavljač za glinicu, saznaju “Vijesti”.

Ruska of-šor kompanija CEAC Holdings limited nakon nekoliko lokalnih tendera, predložila je crnogorskoj Vladi, sa kojom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u, da se zaključi ugovor sa Glenkorom koji će nabavljati glinicu za KAP po, navodno, veoma povoljnoj cijeni.

Vlada je, prema informacijama “Vijesti”, prihvatila ovaj predlog

Vlada je, prema informacijama “Vijesti”, prihvatila ovaj predlog jer cijena glinice do Bara neće iznositi, navodno, više od 440 dolara po toni plus 20-ak dolara troškova transporta do KAP-a.

Dosadašnja cijena koju je KAP plaćao Rusal marketingu, kako “Vijesti” saznaju nezvanično, u prosjeku je iznosila oko 475 dolara po toni.

Razlog za ovaj posao je više nego loša i nekvalitetna glinica koja je prethodnih nekoliko mjeseci stizala iz Rusal marketinga, kompanije iz imperije Olega Deripaske, koja je kupovana po osnovu posljednje odluke skupštine akcionara.

Zbog loše glinice iz Rusala, proizvodnja aluminijuma u KAP-u bila na velikim iskušenjima

Zbog veoma loše glinice iz Rusala, proizvodnja aluminijuma u KAP-u prethodnih nekoliko mjeseci bila je na velikim iskušenjima.

KAP je proizvodio glinicu u svojoj matičnoj fabrici za koju je povezana firma Rudnici boksita dopremala neophodnu rudu boksit.

Zbog loše glinice iz Rusal marketinga u KAP-u prethodnih nekoliko mjeseci bila je na velikim iskušenjima

U KAP-ovoj Fabrici glinice, međutim, koja je prestala sa radom 24. aprila 2009. godine, ostalo je 90-100 ljudi među kojima njih nešto manje od 40-ak trpe pravi teror poslodavca, jer im je ukinut stimulans na zarade, (odnosno umanjena zarada za oko trećinu) zagarantovan važećim Kolektivnim ugovorom u KAP-u.

Tokom prošle godine KAP je dopremao glinicu iz fabrike u okolini Zvornika.

Zbog veoma loše i nekvalitetne glinice iz Rusal marketinga proizvodnja aluminijuma u KAP-u prethodnih nekoliko mjeseci bila je na velikim iskušenjima, saznaju “Vijesti” u aluminijumskoj kompaniji.

Drobnjak: Da sada radi fabrika, bili bi konkurentni

"Da je fabrika u proizvodnom procesu po sadašnjim normativima, proizvodnja bi bila oko 350 dolara po jednoj toni "tvrdi za “Vijesti” Dragan Drobnjak, predsjednik sindikalne organizacije Glinice.

Fabriku glinice napustilo više od 300 zaposlenih

On je dodao da bi Fabrika glinice sada „bila konkurentna jer je pala cijena boksita, a veliki broj radnika je napustio Rudnike boksita“.

"Fabriku glinice u KAP-u je napustilo, u protekle dvije godine, više od 300 zaposlenih. Najveća opasnost za rad KAP-a je nesigurna snabdjevenost glinicom " upozorio je Drobnjak.

Bonus video: