18 mališana iz Kijeva boravi u Dječjem domu "Mladost"

U edukativnim radionicma sa štićenicima Doma razmjenjuju iskustva i informacije o kulturi, istoriji, jeziku, tradiciji i načinu života u dvije zemlje
50 pregleda 0 komentar(a)
Dom Bijela, Foto: Slavica Kosić
Dom Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.07.2011. 14:45h

U Dječjem domu “Mladost” na dvanaestodnevnom ljetovanju je 18 djece iz Kijeva.

Mali Ukrajinci su došli u Bijelu na inicijativu Ambasade Ukrajine i Crnogorsko-ukrajinskog udruženja, u okviru međunarodnog projekta.

U edukativnim radionicma sa štićenicima Doma razmjenjuju iskustva i informacije o kulturi, istoriji, jeziku, tradiciji i načinu života u dvije zemlje.

U Domu su sve uradili da djeci iz Ukrajine boravak u Crnoj Gori učine zanimljivim i nezaboravnim

“To je obrazac za narodnu diplomatiju”, kazale je ukrajinska ambasadorka Oksana Sljusarenko, koja je juče boravila u Domu u Bijeloj.

U Domu su sve uradili da djeci iz Ukrajine boravak u Crnoj Gori učine zanimljivim i nezaboravnim.

Planirano je da djeca iz Doma posjete Kijev, što će, kako se čulo, produbiti prijateljske veze između dva naroda. Od prošle godine su Herceg Novi i Odesa gradovi prijatelji, a ukrajinska vlada je spremna da podrži djecu iz Doma da studiraju u toj zemlji.

Radovi u Domu

U Dječijem domu, jedinoj ustanovi u Crnoj Gori za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, u toku su radovi na izmjeni krova na objektima. Taj posao obavljaju radnici firma „Bemaks“ i „Sedmi avgust“. Vrijednost radova je oko 100 000 eura.

Do kraja septembra trebalo bi da budu postavljene instalacije za solarno grijanje

Do kraja septembra trebalo bi da budu postavljene instalacije za solarno grijanje, što će koštati još 70.000 eura.

Taj projekat je, osim firmi “Vemaks” i “Sedmi avgust”, kao i prethodno uređenje fasade, koje je koštalo 70.000 eura, i postavljanje izolacije, podržala i fondacija „Prijatelji Bijele“.

Bonus video: