Obezbjeđenje firme "Zavala invest" iznosilo kupače sa plaže Guvance

Predložili smo kompaniji koja vodi gradilište na Zavali da i fizički onemogući ulaz, jer kupanje na kupalištu nije bezbjedno, naveli su iz „Morskog dobra“
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 12:28h

Više mještana i turista kontaktirali su redakciju „Vijesti“, žaleći se da im je ulaz na plažu Guvance u uvali rta Zavala bio zabranjen, te da je obezbjeđenje firme Zavala invest, bukvalno „iznosilo“ kupače sa te plaže koja nije bezbjedna.

Javno preduzeće “Morsko dobro” istaklo je na dva i po metra visokoj drvenoj ogradi, kojom je opasana nekadašnja najljepša budvanska plaža tablu sa upozorenjem na našem i ruskom jeziku da je kupanje zabranjeno zbog gradilišta, a u vodi se mogu naći opasni predmeti.

“Morsko dobro“ postavilo je i tablu sa upozorenjem da plaža Guvance ove godine nije u funkciji.

Kako je do prije nekoliko dana ulaz na plažu bio omogućen, jer nije postojala ograda, kompanija „Zavala invest“, koja gazduje apartmanskim kompleksom „Astra Montenegro“, u okviru koga se i nalazi Guvance, podigla je drvenu ogradu. Tako je sa kopnene strane sada potpuno nemogući doći do tog skrovitog kupališta.

“Imajući u vidu da plaža ni ove godine nije uvrštena u plan i program uređenih i izgrađenih kupališta, predložili smo kompaniji koja vodi gradilište na Zavali da i fizički onemogući ulaz, jer kupanje na kupalištu nije bezbjedno zbog gradilišta", naveli su iz „Morskog dobra“.

"Takođe je savjetovano da ljudi koji obezbjeđuju gradilište savjetuju sve one koji namjeravaju da uđu da se kupaju da postoji opasnost.”

Kupalište sa specijalnim tretmanom

Guvance je do prije nekoliko godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks“, odnosno njegova podružnica „Zavala invest“, kupio zemlju i time dobio na gazdovanje tu plažu, bilo kupalište koje je imalo specijalni tretman, odnosno jedino se ulaz za njega i plažu Mogren na kompletnoj Budvanskoj rivjieri plaćao.

Gradnjom na desetina vile, koje su „došle“ čak do same plaže, čime je gradilište „sišlo” na pjenu od mora, kupalište nije bilo u funkciji, već su ga ruski graditelji od prije nekoliko godina pretvorili u plažni bar.

Umjesto prepoznatnog pijeska i azurnog mora, na Guvancu je bila izgrađena drvena konstrukcija sa ugostiteljskim objektom „Miracle“, koji je u noćnim satima pretvaran u diskoteku na otvorenom.

Odlaskom „Miraksa“ sve je zapušteno, a gradilište je već pune dvije godine zatvoreno. Plaža, koja je neuređena, predstavlja opasnost po kupače, jer gomile građevinskog materijala svih ovih godina završavale su upravo u podmorju Guvanca.

Okolno zeleno rastinje koje je opasavalo plažu, sada je gotovo uništeno, a plaža, iako je u prethodnih desetak dana očišćena, izgubila je onu ljepotu po kojoj je bila prepoznata.

Galerija

Bonus video: