NI NAKON GODINU DANA

Za gradnju 2 kuće za djecu sa posebnim potrebama nije dovoljno ni 400.000 dolara

Krajem prošle godine, iz Ministarstva je saopšteno da će se projekat realizovati i da se aktivno radi na pronalaženju odgovarajuće lokacije.
0 komentar(a)
dom, danilovgrad, doma za djecu sa posebnim potrebama, Foto: Arhiva "Vijesti"
dom, danilovgrad, doma za djecu sa posebnim potrebama, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2019. 08:20h

Projekat gradnje dvije grupne kuće za djecu sa posebnim potrebama u Danilovgradu, ni nakon godinu nije počeo da se realizuje.

Uprkos dobroj volji američke amabasade da pokloni 400.000 dolara za izgradnju objekata u koje bi bila smještena djeca, Ministarstvo rada i socijalnog staranja još nije iznašlo adekvatnu lokaciju, niti se sa sigurnošću može utvrditi da li se tim poslom uopšte bave.

Iz te instutucije “Vijestima” nijesu željeli da odgovore na pitanja dokle se stiglo sa realizacijom projekta i da li se pronašla adekvatna lokacija na kojoj bi se gradilo.

Krajem prošle godine, iz Ministarstva je saopšteno da će se projekat realizovati i da se aktivno radi na pronalaženju odgovarajuće lokacije.

Od tada, gradnja grupnih kuća za desetoro djece sa posebnim potrebama nije više pominjana.

Mještani bojkotovali - ne žele Komanski most

Gradnja grupnih kuća prvi put je pomenuta u maju 2010. kada je ministar Suad Numanović, sa predsjednikom opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem potpisao Memorandum o saradnji.

Oni su trebali da obezbijede lokaciju na koju bi se od donacije američke ambasade gradile dvije grupne kuće.

Mještani nekoliko danilovgradskih naselja potpisali peticiju kojom se protive izgradnj

Odabir je pao na parcelu kraj manastira Ždrebaonik, zbog čega su, mjesec dana nakon potpisivanja Memoranduma, mještani nekoliko danilovgradskih naselja potpisali peticiju kojom se protive izgradnji.

Oni su tada kazali da ne žele “Komanski most u svom dvorištu”.

Bojkotu izgradnje grupnih kuća tada se pridružio i jedan broj roditelja iz udruženja “Rastimo zajedno”, nakon čega je realizacija projekta privremeno obustavljena.

Umjesto odgovora...

Umjesto odgovora na pitanja “Vijesti” dokle se stiglo sa realizacijom projekta vrijednog 400.000 dolara, iz Ministarstva je odgovoreno kako “u skladu sa reformom sistema socijalne i dječije zaštite, a posebno dijela koji se odnosi na poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i djece sa smetnjama u razvoju, otvaranje novih socijalnih servisa i usluga u ovoj oblasti znače mnogo za njihovu inkluziju u društvenu zajednicu”.

“Servis koji je prvi zaživio i čije se otvaranje uskoro očekuje u većem broju opština u Crnoj Gori je 'Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju'. Pored njega za djecu koja imaju smetnje u razvoju, a bez roditeljskog staranja su, predviđena je izgradnja 'grupnih kuća'”, navodi se u odgovorima.

Takođe, objasnili su zašto se razvijaju takvi servisi, kao i kako oni funkcionišu, a najavljeno je da će se novac za izgradnju prvih ovakvih kuća obezbijeđivati iz državnog budžeta i budžeta lokalnih samouprava, kao i od strane mnogih drugih domaćih i stranih donatora, s tim što je pomenuto da je američka ambasada pomogla.

“Vijesti” su, nakon dopisa iz Ministarstva sa uopštenom pričom, poslali dodatno obavještenje, uz zamolnicu da se dostave tražene informacije.

Iz tog Vladinog resora, međutim, ni nakon deset dana nije odgovoreno.

Portparolka Tatjana Radulović nije odgovarala na pozive, ni na sms poruke novinara.