Studenti koji nisu položili pokušavaju svim sredstvima da to urade bez truda i rada

Uprava fakulteta ga nije informisala da postoji bilo kakav problem po osnovu završnog i popravnog ispita, te da je o svemu saznao preko medija
104 pregleda 0 komentar(a)
studenti, kotor, Foto: TV Vijesti
studenti, kotor, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 30.06.2011. 14:37h

Profesor pomorske radiokumunikacije na Pomorskom fakultetu u Kotoru, dr Ivo Kostić kazao je da ga uprava fakulteta nije informisala da postoji bilo kakav problem po osnovu završnog i popravnog ispita, te da je o svemu saznao preko medija.

Reagujuci na izjave studenata druge godine, Kostic objašnjava da je dopisom u martu obratio novom rukovodstvu fakulteta u namjeri da pokrene rješavanje problema vezanog za institucionalnu opstrukciju vježbi tokom proteklih 11 godina.

" Saglasno odluci Fakulteta iz 2001. godine, po osnovu položenog ispita iz pomenutih predmeta, student stiče pravo da dobije odgovarajuce ovlašcenje. Ta odluka nikada nije primijenjena. Sasvim suprotno, studenti koji su položili ispit upućuju se na GMDSS tečaj radi dobijanja ovlašcenja.

Tokom ovog semestra, kao i prethodnih godina, Fakultet "nije mogao" da organizuje vježbe za studente. Medutim, tečajevi su se odvijali bez zastoja

Inače, GMDSS tečaj je vannastavna aktivnost koju organizuje i naplaćuje fakultet. Zbog toga nije u interesu fakulteta, i aktuelnog rukovodioca GMDSS tečaja, da u redovnom nastavnom procesu postoje vježbe koje zvanicno cine 60% nastavnog procesa na predmetu Pomorske radiokomunikacije i 50% nastavnih sadržaja na predmetu Pomorske telekomunikacije I.

Naime, angažovanje fakultetskih GMDSS resursa za nastavu smanjilo bi prostor za profitabilne van nastavne aktivnosti na tom resursu. Kao što je dobro poznato, uslove za održavanje vježbi (u prostornom, hardverskom (GMDSS simulator) i kadrovskom pogledu) treba da obezbijedi Fakultet. U kontinuitetu, Fakultet to ne radi za nastavne potrebe, ali veoma predano to radi kada je u pitanju GMDSS tečaj.

Tako, tokom ovog semestra, kao i prethodnih godina, Fakultet "nije mogao" da organizuje vježbe za studente. Medutim, tečajevi su se odvijali bez zastoja- objašnjava Kostić.

Fakultet zloupotrebljavao nepostojeće vježbe

On kaže da mu je poznato da se student druge godine David Niković, u svoje ime i u ime kolega, nedavno obratio NVO za građansko obrazovanje, a u namjeri da ta NVO pomogne da se konačno počne sa primjenom navedene Odluke iz 2001. godine, te da se tako studenti relaksiraju od značajnih finansijskih troškova.

"-Fakultet ne samo što je opstruirao vježbe nego je nepostojeće vježbe dodatno zloupotrebljavao za namirivanje nastavnog opterećenja saradnicima koji inače nijesu iz radiokomunikacione struke. Na primer, u Biltenu UCG, br. 223/07, st.115 nalazi se podatak da je M. Krivokapic (inace, mašinski inženjer) asistent sa impozantnim fondom časova na vježbama iz Pomorskih radiokomunikacija i Pomorskih telekomunikacija.

Nažalost, instrumentalizovani studenti i njihov mentor ne poznaju ni elementarne činjenice o nastavnom predmetu, o nastavniku, niti o nastavnom procesu. Studenti koji nijesu zadovoljili donji prag za prolaz očigledno žele, ne birajuci sredstva, da bez rada to i ostvare. Sa druge strane, njihovom mentoru bitno je da se skrene pažnja sa GMDSS tečaja i da se na neodređeno vrijeme nastavi sa ignorisanjem odluke iz 2001. godine" kaže Kostic koji je redovni profesor na Elektrotehnickom fakultetu u Podgorici.

Prethodnih godina Fakultet je častio studente sa 30 nezarađenih bodova.

Odgovarajuci na optužbe studenata, Kostic kaze, da je na početku ovog semestra promijenjen ECTS katalog shodno okolnostima "da fakultet nije u stanju da organizuje vježbe".

" Dakle, 30 poena koje se odnose na vježbe preraspodijeljeno je na dva kolokvijuma. Posle ove korekcije, svaki kolokvijum vrijedi 25 poena. To je bitno razlicito u odnosu na ranije godine kada Fakultet nije dozvoljavao promjenu ECTS kataloga, a istovremeno nije omogucavao izvodenje vježbi. Dakle, prethodnih godina Fakultet je častio studente sa 30 nezarađenih bodova. U takvim okolnostima studentu je bilo dovoljno da po svim ostalim aktivnostima ( dva kolokvijuma i završni ispit) ostvari 21 poen i da bude na pragu prolaznosti.

Nažalost, za značajan broj studentske populacije to je i jedini cilj. Tako je godinama institucionalno pothranjivano uvjerenje da na pomenutim predmetima studenti prakticno ništa ne treba da rade. S jedne strane to je pogodovalo značajnom broju studenata, a sa druge strane takav prilaz obezbjeđivao je redovnu i masovnu klijentelu za GMDSS tečajeve" navodi Kostic u pismenom reagovanju.

Položilo je 17 studenata

Dalje objašnjava da je aktuelnom spisku broj studenata 90, a ne 100 kako navode studenti, te da sedam studenata nijesu izlazili na kolokvijume, na završni ispit, pa je od ukupno aktivnih 83 studenata 17 položilo završni ispit, a ne deset.

" Broj časova na predmetu Pomorske radiokomunikacije je dva časa nastave + tri časa,ukupno na nivou semestra broj časova je 75, a ne 150 časova kako se navodi u novinskom članku,a ukupni broj časova na predmetu Pomorske telekomunikacije I je 60 časova. Posjeta predavanjima tokom ovog semestra bila je: na časovima Pomorskih radiokomunikacija u prosjeku pet studenata; na časovima Pomorskih telekomunikacija I u prosjeku 4 studenta. Nažalost, to je posledica decenijskog odnosa Fakulteta prema navedenim predmetima. Sve nastavne časove (po dva časa nastave na svakom predmetu) obavio sam u potpunosti, bez obzira na okolnost navedenu u tacki 4. Vjerodostojnost ove tvrdnje može se provjeritii uvidom u službenu evidenciju na portirnici Fakulteta gdje sam preuzimao i posle održane nastave vraćao ključ od nastavne prostorije N II. Takođe, po ovom pitanju može se provjeriti evidencija u računovodstvu, jer kao što je poznato, putujem iz Podgorice radi održavanja nastave. Naravno, to je dobro poznato i malobrojnim studentima koji su redovno posjećivali nastavu" kazao je Kostic.

Sto se tiče literature, osnovne i dopunske u elektronskoj formi, navodi Kostic, raspoloživa je studentima od prvog nastavnog časa , besplatno.

" Medutim, ono što smeta pojedinim studentima, a posebno njihovom mentoru, je činjenica da je samo polovina osnovne literature na našem jeziku, a ostatak i kompletna dopunska literatura je na engleskom jeziku. Vec od prvog nastavnog časa studentima koji su posjećivali nastavu bilo je jasno zašto tako treba da bude. Naime, oba pomenuta predmeta odnose se na GMDSS sastavljen od odgovarajućih radio-komunikacionih uređaja koji podržavaju strogo formalne komunikacione procedure koje se isključivo i svugdje u svijetu sprovode na engleskom jeziku. Dakle, sve, sem opisa pojedinačnih uređaja i sistema, treba da je na engleskom jeziku- objašnjava on.

Isti stvari u tri predmeta

" Interesantno je, a za akademsku sredinu nepojmljivo, da ista populacija studenata sluša nominalno iste sadržaje u tri naslovno razlicita predmeta. Nažalost, to je slučaj sa GMDSS materijom koja je po planu i programu i po izboru nastavnika sadržaj predmeta Pomorske radiokomunikacije (odsjek Nautika) i Pomorske telekomunikacije I (odsjek Pomorske nauke).

Medutim, nešto kasnije, na odsjeku Nautika uveden je predmet Sigurnost na moru koji se isključivo bavi GMDSS materijom, a nedavno i u predmetu Navigacija ( odsjek Nautika i odsjek Pomorske nauke) GMDSS-u je posvećeno obimno nastavno poglavlje. Dakle, umjesto napora da se uvodu nove discipline, jedna disciplina se multiplicira pod različitim imenima.

Zašto ovo opstaje još uvijek nije dat odgovor, ni sa fakulteta niti sa Univerziteta, mada sam to pitanje vezano za predmet Sigurnost na moru, u pisanom obliku, davno postavio. Nažalost, i pored višestrukog ponavljanja GMDSS materije kroz razne predmete imamo rezultat kako je gore navedeno. Sa druge strane, u spornom novinskom članku stoji citat iz dekanata "Crna Gora nema adekvatnog stručnjaka iz te oblasti". Bilo bi smiješno, da nije žalosno.

Naglašavam da imam poseban izbor u zvanje red. prof. za predmet Pomorske radiokumunikacije. Taj izbor je potpuno nezavisan od mog izbora u zvanje red. prof. na Elektrotehničkom fakultetu, a što bi administracija Fakulteta za pomorstvo trebalo da zna" kaže Kostic, i podsjeća da je 1997. godine na Fakultetu za pomorstvo, tehnički postavio GMDSS kurs (tada za profesionalnu preobuku radiotelegrafista), te da je da u početna tri ciklusa od po 10 dana držao oko 30% sadržaja kursa, da je koncipirao ispit za GOC i da je bio član ispitne komisije.

" Poslije trećeg ciklusa, tj. poslije mjesec dana, prekinuo sam dalje učešce u tom poslu zbog neslaganja sa načinom na koji je od polaznika kursa vršena naplata. Po mom sudu-nezakonita" zaključuje Kostic u svom reagovanju.

Bonus video: