Svaki šesti građanin Crne Gore stariji od 65 godina

Koordinator Projekta Marko Đelović rekao je da je cilj projekta da se uspostavi sistem kućne njege i pomoći u Crnoj Gori koji je dostupan svim članovima društva
0 komentar(a)
Penzioneri, Foto: Beta
Penzioneri, Foto: Beta
Ažurirano: 30.06.2011. 11:14h

U Crnoj Gori živi oko 110 hiljada osoba starijih od 65 godina, što pokazuje da se proces starenja društva ubrzava, rekao je danas ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović.

On je na, završnoj konferenciji u okviru projekta Jačanje civilnog društva kroz model projekta kućne njege za stare osobe u Crnoj Gori, koje sprovodi Karitas kazao da su budući pravci razvoja sistema socijalne zaštite starih definisani Strategijom razvoja socijalne zaštite starih od 2008. do 2012. godine.

"U tom dokumentu definisani su principi koji podrazumijevaju da se stare osobe tretiraju kao aktivni učesnici razvoja društva, da im se posveti puna pažnja razvijanju različitih vidova podrške porodici i pomoći u njihovom životnom okruženju", rekao je on.

Prema riječima Numanovića, cilj Projekta je da omogući da stare osobe, ugrožene nepovoljnim životnim okolnostima ostanu u svom domaćinstvu i poznatom okruženju.

Time se, smatra on, podstiče društvena integracija starih i unaprjeđuje njihov društveni položaj.

"Cilj razvoja socijalne zaštite starih odnosi se na poboljšanje njihovog socijalnog statusa, jačanju društvene kohezije, podsticanju i njegovanju nezavisnosti i sposobnosti starih da pomognu sebi", pojasnio je Numanović.

Koordinator Projekta Marko Đelović rekao je da je cilj projekta da se uspostavi sistem kućne njege i pomoći u Crnoj Gori koji je dostupan svim članovima društva.

Projekat je, prema riječima Đelevića, obuhvatio 250 osoba u Nikšiću i Cetinju.

Jačanje civilnog društva kroz model projekta kućne njege

"Tokom Projekta kvalitet života starih je poboljšan a usluge su dobijali u svojoj kući", pojasnio je on, dodajući da je smanjena njihova socijalna izolovanost.

Misija Karitasa je, rekao je Đelović, da se aktivno zalaže za društveni progres, fizičko, duhovno, psihološko i socijalno blagostanje,kao i socijalnu pravdu i unaprjeđenje kvaliteta života u različitim oblastima.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Eva Maria Herms kazala je da ukoliko država ne obezbjedi pomoć starim osobama, to društvo treba da uradi.

"Evropska unija podržava projekte koji obezbjeđuju ranjivim, bolesnim ali i usamljenim ljudima da samostalno da žive", rekla je Herms.

Bonus video: