Mitropolija: Deportovanjem Smiljića pogažena vjerska i ljudska prava

U Mitropolije postupanje Sektora granične policije prema svešteniku Smiljiću smatraju diskriminatornim
136 pregleda 0 komentar(a)
smiljic, Foto: Revija D
smiljic, Foto: Revija D
Ažurirano: 29.06.2011. 16:05h

Deportovanjem paštrovskog paroha Siniše Smiljića Uprava policije je pogazila elementarna vjerska i ljudska prava, nanijevši udar Pravoslavnoj crkvi, vjernicima i pravdi u Crnoj Gori, ocijenili su iz Crnogorsko-primorske mitropolije.

Službenici budvanske policije uhapsili su pet osoba zbog nasilnog ulaska na Sveti Stefan, gdje su, kako se sumnja, narušavali javni red i mir.

Među uhapšenima je i Smiljić iz Doboja koji je jutros deportovan iz Crne Gore, nakon što mu je uručen pasoš sa zabranom ulaska u Crnu Goru na godinu.

Kako su naveli iz Mitropolije postupanje Sektora granične policije prema svešteniku Smiljiću smatraju diskriminatornim, "posebno ukoliko se zna da se takve radnje ne preduzimaju prema brojnim izgrednicima i učesnicima tuča i demoliranja".

Oni su najavili da će pravni Savjet Mitropolije u narednim danima iskoristiti zakonom dozvoljene mogućnosti da se preispita to, kako su naveli, policijsko nasilje prema Smiljiću i vjernicima iz Paštrovića.

"I da se poništi odluka o njegovom deportovanju i zaustavi dalji progon našeg sveštenstva i monaštva", naveli su iz Mitropolije.

Nigdje se, dodaju, u civilizovanom svijetu ne smatra kao prekršaj namjera sveštenika da posjeti svoje hramove niti se bez obrazloženja sveštenicima i novinarima brani pristup javnim mjestima.

Cilj posjete novinara bila afirmacija Crne Gore

Iz Mitropolije su naveli da je jedna od strankinja-službenica hotela na nacionalnoj osnovi vrijeđala ruske novinare što je, kako dodaju, zabilježeno kamerama

"Iz tih razloga, još ranije su željeli da posjete Sveti Stefan i pravoslavne hramove. Smiljić je, kao i u ranijim slučajevima, obavijestio upravu hotela o toj namjeri i zatražio dozvolu za kratku posjetu", naveli su, dodajući da uprava hotela nije udovoljila tom zahtjevu i odbila je da službeno obrazloži svoju odluku.

"Novinari su sa parohom i članovima Odbora za obnovu crkve pokušali da posjete Sveti Stefan makar i sa plaćenom ulaznicom, ali im obezbjeđenje ni to nije dozvolilo. Na ulazu je došlo do kraće rasprave grupe mještana sa dvoje ljudi iz hotelskog menadžmenta u čemu sveštenik Smiljić nije učestvovao", pojasnili su oni.

Iz Mitropolije su naveli da je jedna od strankinja-službenica hotela na nacionalnoj osnovi vrijeđala ruske novinare što je, kako dodaju, zabilježeno kamerama.

"Cilj posjete ruskih novinara Crnoj Gori, Mitropoliji i Svetom Stefanu je bio vezan za afirmaciju Crne Gore, njenih svetinja, turizma i prirodnih ljepota i ne vidimo ni jedan opravdan razlog da se na takav način postupa prema njima i svešteniku", rekli su oni.

Smiljić legalno boravio sa garancijom Mitropolije Crnogorsko-primorske

Paštrovski vjernici su, dodaje se, željeli da po drevnom običaju za praznik Vidovdan posjete hramove na Svetom Stefanu, pomole se i zapale svijeću.

"Riječ je o mladom čovjeku i svešteniku, časnog i čestitog života, koji nije od juče u Crnoj Gori"

Kako su pojasnili, postupajući po prijavi uprave hotela, Smiljić je sa trojicom vjernika naknadno od svojih domova policijski priveden u budvansku stanicu policije.

Nakon višečasovnog zadržavanja, dodaje se, izrečena mu je mjera otkazivanja boravka i zabrana ulaska u Crnu Goru na godinu dana.

"U ranim jutarnjim časovima, u pratnji policije je sa svojom suprugom deportovan do granice sa Bosnom i Hercegovinom".

U saopštenju se navodi da je Smiljić u Crnoj Gori legalno boravio sa garancijom Mitropolije Crnogorsko-primorske a, kako se dodaje, u toku je postupak po njegovoj žalbi kojom mu je nedavno, uskraćeno pravo na privremeni boravak na godinu dana.

"Riječ je o mladom čovjeku i svešteniku, časnog i čestitog života, koji nije od juče u Crnoj Gori. On je završio petogodišnju Cetinjsku bogosloviju, i više od jedne decenije živi u našoj zemlji, još dok je bila zajednička država sa Srbijom", rekli su iz Mitropolije.

Bonus video: