U Lučici ispod Starog grada u Ulcinju 60 vezova za barke

Posebna pažnja posvećena je kvalitetnom regulisanju atmosferskih voda, a na nekoliko mjesta izgrađeno je stepenište
132 pregleda 0 komentar(a)
Lučica Kacema, Foto: Samir Adrović
Lučica Kacema, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 29.06.2011. 15:53h

Lučica Kacema ispod Starog grada, čija je izgradnja JP za upravljanje morskim dobrom koštala oko 1,2 miliona eura, stavljena je u funkciju, prilikom radne posjete premijera Igora Lukšića Ulcinju.

U pisanoj izjavi medijima, direktor “Morskog dobra” Rajko Barović naveo je da je kapacitet lučice 60 vezova, te da je Kacema kompletno infrastrukturno opremljena.

On je podsjetio da su se radovi odvijali u dvije faze, te da se prvi dio odnosio na izgradnju lukobrana dužine 30 a širine 4,8 metara, obalnog zida od lukobrana do rive dimenzija 60 puta 1,2 metra, platoa, marinskog zida i operativne obale dužine 60 metara.

Mještani i ribari sa kojima su “Vijesti” razgovarale složni su u ocjeni da je lučica lijepo osmišljena i dizajnirana, ali, kako su rekli, tek treba da vide da li je i koliko bezbjedna za barke u slučajevima velikog nevremena

Druga i finalna faza projekta, pored ostalog, predviđala je proširenje postojeće saobraćajnice u dužini od oko 220 metara, tako da je put do pristaništa i južnog ulaza u Stari grad sada dvosmjeran.

“Kompletna saobraćajnica presvučena je novim asfaltom, postavljeni su novi ivičnjaci i urađena je nova javna rasvjeta. Posebna pažnja posvećena je kvalitetnom regulisanju atmosferskih voda, a na nekoliko mjesta izgrađeno je stepenište kako bi se sa puta moglo pristupiti platou”, kazao je Barović.

Dodao je da su plato i obalni zidovi popločani kamenom i tehnobetonom, te da je prostor kompletno infrastrukturno i hotikulturno opremljen postavljanjem urbanog mobilijara i bitvi za vezivanje barki, odnosno zasadima zelenila.

On je priznao da su radovi na Kacemi trajali duže od predviđenog roka, obrazlažući kašnjenje poštovanjem rokova shodno Zakonu o javnim nabavkama “kao i zbog njihove složenosti, obima i specifičnosti”.

Radove na prvoj fazi izvodio je “Ju briv” iz Kotora, dok je finalne radove realizovala firma “Erland” iz Nikšića.

Mještani i ribari sa kojima su “Vijesti” razgovarale složni su u ocjeni da je lučica lijepo osmišljena i dizajnirana, ali, kako su rekli, tek treba da vide da li je i koliko bezbjedna za barke u slučajevima velikog nevremena.

“Estetika je za desetku, ali mislim da funkcionalnost nije na tom nivou”, kazao je ribar iz Starog grada.

U “Morskom dobru” “Vijestima” je ranije rečeno da su lučicu projektovali eminentni stručnjaci nakon temeljnog ispitavanja terena, te de su tokom realizacije projekta uvažene neke sugestije i primjedbe mještana i ribara na izgled Kaceme i lukobrana u pogledu funkcionalnosti i bezbjednosti.

Bonus video: