EU traži zaštitu za Grnčar u okviru zaštite Plavskog jezera

Neki od ostalih projekata Opštine Plav umjesto ovog će dobiti zeleno svjetlo, odnosno sredstva Evropske unije za njihovu realizaciju.
76 pregleda 0 komentar(a)
Grnčar, Foto: Arhiva Vijesti
Grnčar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.06.2011. 15:39h

Dugoočekivana Studija zaštite, revitalizacije i valorizacije Plavskog jezera, nije dobila zeleno svjetlo eksperata Evropske unije, saznaju „Vijesti“.

Gradonačelnik Plava Skender Šarkinović kazao je da taj projekat nije prošao zbog koncesija na rijekama, i da će u narednom periodu posvetiti pažnju tom problemu imajući u vidu da se jezero iz godine u godinu sve više smanjuje.

„Imamo uvjeravanja od predstavnika Evropske unije da će taj projekat proći onog dana kada se zabrane koncesije šljunka na rijeci Grnčar. Na toj rijeci poslije eksploatacije šljunka ostaje neuređeno korito, a nakon toga rijeka dobija nedefinisan tok i često mijenja svoje granice, pa samim tim donosi velike nevolje brojnim privatnim imanjima uz nju. Osim toga nedavne poplave nas moraju alarmirati, da se posvetimo uređenju korita te rijeke. Osim toga nekontrolisana ekspoatacija šljunka uzročno djeluje na zasipanje Plavskog jezera erozivnim materijalima“, kazao je Šarkinović.

On je naglasio da će neki od ostalih projekata Opštine Plav umjesto ovog dobiti zeleno svjetlo, odnosno sredstva Evropske unije za njihovu realizaciju.

Šarkinović je kazao da Opština u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma radi na projektu tretmana otpadnih voda, koji će se od naredne godine realizovati u nekoliko faza, a koji je takođe značajan za očuvanje Plavskog jezera, te da smatraju da će novac EU biti opredijeljen za taj posao.

„Resorno ministarstvo u saradnji sa Opštinom izradilo je studiju izvodljivosti postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To je značajan projekat koji tretira sakupljanje vode iz Gusinja sa obiju strana Plavskog jezera za zajedničkim postavljanjem u mjestu Pjeskovi u Brezojevicama.

Projekat je težak 12,5 miliona eura i tokom naredne godine biće opredijeljeno 3,5 miliona eura. Ovo je veliki projekat i radiće se u fazama. Podršku za sada imamo od Vlade Slovačke, ambasador František Lipka prilikom nedavne posjete obećao je donaciju od 250.000 eura, za izradu studije izvodljivosti. Sa tim postrojenjem u dobrom dijelu će se zaštititi Plavsko jezero“, kazao je Šarkinović.

Bonus video: