Policija: Siniša Smiljić bio prijavljen kao turista, a radio kao sveštenik

Smiljić tvrdi da su mu policajac i čovjek iz Agencije za nacionalnu bezbjednost rekli da mora da napusti Crnu Goru
578 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 11:38h

Paštrovski paroh Siniša Smiljić, državljanin Bosne i Hercegovine, jutros je deportovan iz Crne Gore, jer je dugo boravio u Crnoj Gori na osnovu turističke prijave, pritom ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen.

“Već da obavlja vjersku službu u objektima Mitropolije–crnogorskeo primorske na području Opštine Budva“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Smiljića je policija jutros sprovela do granice sa BiH, do prelaza Sitnica, nakon što što je sinoć priveden zbog sumnje da je remetio javni red i mira i uzbunjivao javnosti.

Uhapšen i Krsto Rađenović

Smiljić tvrdi da su ga držali "u nekom podrumu, bukvalno u nekom kavezu, sa rešetkama, gdje je bio nesnosan smrad ljudskih fekalija

Došlo je do manjeg sukoba sa obezbjeđenjem i guranja.

Policija je saopštila da je uhapsila Smiljića (29), Krsta Rađenovića (44) iz Budve, kao i njegove sugrađane V.R. (60), G.Đ. (47) i P.K. (52).

Iz Uprave policije su naveli da prema njima "nisu upotrebljavana sredstva prinude".

“Policijski službenici su, od radnika koji su obezbjeđivali objekat i dijela menadžmenta firme Adriatic Properties, uzeli izjave u svojstvu građana“, kaže se u saopštenju.

Svešteniku iz Doboja zabranjeno da u narednih godinu dođe u Crnu Goru

Oni su rano jutros, sprovedeni u Područni organ za prekršaje, ali im je sudija odgodila pretres za prvi jul.

Vijesti saznaju da je svešteniku iz Doboja zabranjeno da u narednih godinu dođe u Crnu Goru.

Šest sati pritvoren

"Vijesti" saznaju da su uhapšeni proveli više od šest sati u budvanskoj policiji, i u više navrata ispitivani.

"Držali su nas kao kriminalce. Iako nijesam učestvovao u tome, oni su mi kazali da navodno postoje video zapisi, gdje sam ja nekoga odgurivao, što nije tačno", kazao je Smiljić.

"Bio sam na 15 metara udaljenosti. Tražio sam da mi pokažu te snimke, ali oni nijesu to htjeli. Kada sam pitao zašto sam zadržan, rekli su da sam nešto galamio".

Smiljić tvrdi da su ga držali "u nekom podrumu, bukvalno u nekom kavezu, sa rešetkama, gdje je bio nesnosan smrad ljudskih fekalija".

"Povremeno su nas odvodili na ispitivanje, i tu sam proveo šest sati", kazao je Smiljić koji se već nalazi na teritoriji BiH.

Zadužio Crnu Goru

On je ispričao da je oko 2 sata nakon ponoći sproveden kod sudije za prekršaje, koja je uzela podatke i zakazala suđenje u petak.

Smiljić tvrdi da su mu policajac i čovjek iz Agencije za nacionalnu bezbjednost rekli da mora da napusti Crnu Goru.

On je naglasio da je riječ o progonu sveštenika te da je država sada pokazala svoju pravu stranu.

"Ova vlast je počela i zvanično da vrši progon sveštenika Mitropolije, i ne mogu ništa drugo da očekujem od takve vlasti , koja ruši hramove, kojoj nije bitna crkva , Bog, sveštenstvo. Zbog pravde, istine i svetinje prognan sam iz Crne Gore kao sveštenik, koji je za Crnu Goru dosta uradio. Učio sam crnogorsku djecu moralu, obnavljao hramove i kulturno – istorijske spomenike, prosvjećivao narod i Bogu se molio za čitavu Crnu Goru", poručio je Smiljić.

NOVA osudila deportaciju

Nova srpska demokratija najoštrije je osudila deportaciju paroha Siniše Smiljića i ocijenila da je to pokazatelj da ova vlast vraća Crnu Goru u prošli vijek.

Poslanik Nove Budimir Aleksić kazao je agenciji Mina da u toj partiji nemaju dilemu da je udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno sveštenstvo udar na srpski narod, koji je "inače izložen brutalnoj režimskoj diskriminaciji i asimilaciji u svim sferama".

"NOVA najoštrije osuđuje kršenje zakona Crne Gore i hajku na pravoslavno sveštenstvo. To je pokazatelj da ovaj režim vraća Crnu Goru u pedesete godine prošlog vijeka, kada su pravoslavni sveštenici bili mete komunističkih jurišnika", rekao je on.

Galerija

Bonus video: