Isti dileri na ulicama Budve nastavili svoj nelegalni rad

“Samim tim, što ih na ulicima ima već sada, kada je početak sezone, dovoljno govori da je cijela ta inicijativa propala"
172 pregleda 0 komentar(a)
dileri Budva, Foto: Vuk Lajović
dileri Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.06.2011. 18:24h

Iako je Opština Budva prva donijela odluku kojom se turističkim agencijama daju odriješene ruke da same organizuju "dilersku mrežu" i time na ulicama imaju svoje ljude koji će posredovati u izdavanju privatnog smještaja, inicijativa je, po mišljenju turističkih poslenika, propala.

Na desetine dilera, na najprometnijim djelovima metropole turizma, pojavilo se prije nekoliko dana i, kao "vjesnici svake uspješne sezone, nastavili su svoj nelegalni rad, uprkos jasnom stavu da se ovog ljeta taj vid djelatnosti mora uvesti u zakonske tokove.

“Samim tim, što ih na ulicima ima već sada, kada je početak sezone, dovoljno govori da je cijela ta inicijativa propala", kazao je predsjednik sektora turističkih agencija pri Crnogorskom turističkom udruženju Petar Ivković.

On se zapitao kako će biti u špicu ljeta ako sada nijesu u stanju da ih uklone sa ulica, kada ih ima malo.

"Dovoljno je jedan da se pojavi i da čitava stvar padne u vodu. Ne mogu da očekuju da to urade agencije, jer to nije naš posao. Do sada je svoju legalnu službu organizovala samo jedna agencija. Na ulicama su, svjedoci smo, isti ljudi koji godinama rade taj posao, čak su se i bolje organizovali - imaju svoje džipove i brzo mijenjaju pozicije", kazao je Ivković.

Dileri nestali dok je Lukšić bio u Budvi

On je kazao da dilera nije bilo jedino u ponedjeljak, kada je u posjeti Budvi bio premijer Igor Lukšić, jer je duž bulevara bilo nekoliko policajaca.

Lokalna turistička inspekcija i njihove republičke kolege najavile su narednih dana pojačanu kontrolu u Budvi i upravo su oni nadležni za suzbijanje nelegalnih dilera

Opština Budva donijela je prije mjesec dana odluku o načinu i uslovima posredovanja pri izdavanju soba i drugih kapaciteta turistima na utvrđenom prostoru, kojom se turističkim agencijama omogućava organizovanje „dilerske službe“.

“Posredovanjem pri izdavanju soba i drugih kapaciteta turistima mogu se baviti turističke agencije koje imaju saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma za obavljanje ove djelatnosti i koje su prijavile djelatnost Sekretarijatu za privredu i finansije, te imaju poslovnicu na teritoriji opštine Budva”, piše u odluci kojom Budva, kroz takav pilot projekat, namjerava da suzbije sivu ekonomiju u posredovanju izdavanja privatnog smještaja.

Imajući u vidu da na teritoriji opštine ima gotovo 100.000 kreveta u privatnom smještaju, koji su se godinama unazad uglavnom izdavali “na crno”, a milionska zarada zaobilazila opštinsku kasu, novom odlukom jasno je predviđeno na kojem prostoru će se obavljati "dilerisanje".

Lokalna turistička inspekcija i njihove republičke kolege najavile su narednih dana pojačanu kontrolu u Budvi i upravo su oni nadležni za suzbijanje nelegalnih dilera.

Zna se gdje mogu

Opština je precizirala pozicije gdje mogu da se nalaze legalni dileri u Budvi - ispred Autobuske stanice, na Jadranskom putu od kružnog toka do benziske pumpe, na Jazu, na skretanju sa magistralnog puta ka garažama "Montenegroekspresa".

Agencijska dilerska služba u Bečićima može biti na glavnoj raskrsnici, na ulazu u Rafailoviće, kod info-punkta. U naselju Sveti Stefan dileri će stajati kod hotela "Adrović", na Crvenoj glavici, dok su u Petrovcu predviđena dva punkta - kod marketa "Voli" i kod Autobuske stanice.

U Buljarici legalni dileri mogu stajati kod benzinske pumpe. Kako je pojašnjeno, diler mora nositi majicu ili košulju crvene boje, sa oznakom turističke agencije, neophodno je da posjeduje legitimaciju koju, po zahtjevu turističke agencije, izdaje Sekretarijat za privredu i finansije.

Bonus video: