Novo Selo: Dok jedni nemilice troše, drugi nemaju vode da se okupaju

Svi mi smo raspoloženi da učestvujemo u poboljšanju kvaliteta vodosnabdijevanja, kao što smo učestvovali u izgradnji vodovoda...
62 pregleda 0 komentar(a)
Novo Selo, Foto: Jelena Jovanović
Novo Selo, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 27.06.2011. 16:58h

Zbog neracionalne potrošnje vode i nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu, nad kojima kontrola nije moguća, mještani Novog Sela čije su kuće na malo višim kotama, tokom ljetnjih mjeseci nemaju redovno snabdijevanje vodom. Zbog toga su mještani tog sela, njih 18, u ponedjeljak uputili dopis Javnom komunalnom zanatskom preduzeću u kom traže hitno rješenje problema.

Prethodnih pet dana, tačnije od srijede do nedjelje veče, kaže mještanka Biljana Đukanović, snabdijevanje vodom bilo je u prekidu. Ona je “Vijestima” kazala i da problem sa neredovnim snabdijevanjem vodom traje od ljeta 2010. godine, a u posljednjih 15 dana je veoma izražen.

Od jula prošle godine, kada počne zalivanje bašta, moramo noću da dežuramo, pa ako ugrabimo koju kap vode...

Od jula prošle godine, kada počne zalivanje bašta, moramo noću da dežuramo, pa ako ugrabimo koju kap vode”, kazala je Đukanović.

Kako je napomenula kada su predali dopis, u JKZP-u im je rečeno da se oni trude kako bi sa problemom neracionalne potrošnje izašli na kraj, i da su zbog toga pojačali ekipe na terenu, koje će isključivati neredovne platiše i one koji zalivaju bašte.

Izgradnja hidrofora jedino rješenje

“Neko neracionalno troši vodu, dok mi ne možemo ni da se okupamo ili uključimo mašinu za veš. Ako je problem, neka uvedu restrikcije, ali da ih najavljuju kako bismo se organizovali i normalno se obezbijedili vodom. Svi mi smo raspoloženi da učestvujemo u poboljšanju kvaliteta vodosnabdijevanja, kao što smo učestvovali u izgradnji vodovoda, ali ako su dozvolili privatnicima da uz magistralni pojas podignu velike privredne objekte i da koriste vodu na uštrb mještana, onda je trebalo od njih tražiti da učestvuju u povećanju kapaciteta pumpi”, kazala je Đukanović.

Znam da u toj zoni nije uredno vodosnabdijevanje, ali ne mogu potvrditi da su baš toliko bili bez vode

“Dok se uz pomoć hidrofora ne pojača snabdijevanje vodom za mještane koji su na višim kotama Novog Sela, nadležni iz JKZP pokušavaće da što više racionalizuju snabdijevanje vodom u toj zoni”, kaže Topalović, koji isključuje mogućnost da je prekid u vodosnabdijevanju trajao pet dana.

“Znam da u toj zoni nije uredno vodosnabdijevanje, ali ne mogu potvrditi da su baš toliko bili bez vode”, kazao je on.

Nikad sloge

Tehnički direktor JKZP, Anđelko Topalović, je kazao da problem sa vodosnabdijevanjem u tom dijelu postoji od same izgradnje vodovoda i da je i tada bilo riječi da se o potrošnji vode mora voditi računa.

“Od 2002. godine do sada puno stambenih i privrednih objekata izgrađeno je u tom dijelu i potrošnja vode se povećala. Taj problem koji se pojavljuje u ljetnjem periodu pokušavali smo riješiti u više navrata. Dogovoreno je da mještani sastave režijski odbor koji bi obezbijedio izgradnju kućice za hidrofor, snabdijevanje hidrofora strujom, a mi ćemo ga održavati, međutim oni nijesu nikada nastupili kao organizovana grupa sa sastavljenim režijskim odborom”, kaže Topalović.

Topalović je pozvao mještane da organizuju odbor i dođu na dogovor, u tom slučaju bi, ako sve bude išlo po planu, problem mogao biti riješen do kraja godine, a do tada će imati ovakvih problema.

Bonus video: