Cimbaljević: Inicijativa Ministarstva nije realna i osnovana

“Čak i da sve ostalo ostavimo po strani, činjenica je da Organizacioni odbor nije konstituisan"
66 pregleda 0 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.06.2011. 19:59h

Inicijativa Ministarstva za ljudska i manjinska prava za održavanje sjednice Organizacionog odbora Parade ponosa nije realna i osnovana jer nijesu stvorene pretpostavke za to, ocijenio je direktor LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uputilo je 23. juna LGBT Forumu Progres inicijativu za sazivanje Organizacionog odbora parade.

Prema riječima Cimbaljevića, nije moguće vratiti se na rješenja koja je resorni ministar, Ferhat Dinoša ranije odlučno odbio.

“Čak i da sve ostalo ostavimo po strani, činjenica je da Organizacioni odbor nije konstituisan. Nisu ni stvorene pretpostavke za održavanje konstitutivne sjednice“, kazao je Cimbaljević agenciji MINA.

"Rekao bih da se stvari kreću na bolje i da će narednih dana postati jasniji stavovi Vlade i civilnog društva"

On je rekao da obraćanje službenika Ministarstva ne potcjenjuje.

"To prepoznajem kao spremnost tog organa da napokon komunicira sa autentičnom LGBT grupom. Zainteresovan sam i za susret sa njima ali sam zamolio da to nikako ne bude prepoznato kao alternativa traženom prijemu kod Dinoše“, rekao je Cimbaljević.

U svakom slučaju, dodao je, rekao bih da se stvari kreću na bolje i da će narednih dana postati jasniji stavovi Vlade i civilnog društva.

Vlada je zna da ima podršku Foruma Progres

Manjinskim zajednicama potrebno je povjerenje u institucije a Forum LBGT čini sve što može da to izgradi, kazao je Cimbaljević, navodeći da je to potvrđuju svakodnevnim aktivnostima na domaćem i međunarodnom planu.

“Dobra saradnja sa policijom i njena efikasna zaštita interes je svake manjine pa i osoba koje pripadaju seksualnim manjinama"

Vlada je, smatra on, toga svjesna kao i činjenice da ima podršku Foruma.

“Ipak tražimo da se bar minimalno poštuje naše dostojanstvo i potreba koju saopštavamo na politički jasan i korektan način”, naveo je Cimbaljević.

On smatra da je zaključivanje Sporazuma o razumijevanju i saradnji između Uprave policije i LGBT grupe predstavlja za Crnu Goru pravi istorijski događaj.

“Dobra saradnja sa policijom i njena efikasna zaštita interes je svake manjine pa i osoba koje pripadaju seksualnim manjinama. To govori da se stvari kada postoji stvarna profesionalna volja mogu relativno brzo mijenjati“, ocijenio je Cimbaljević.

Tako bi, dodao je, bilo i sa ukupnim društvenim doživljajem homoseksualnosti i položaja LGBT osoba kada bi bilo snažnije političke podrške da se seksualna orjentacija i rodni identitet tretiraju na osnovu činjenica i međunarodne prakse.

Dinoša kao glavni kamen spoticanja

Cimbaljević smatra da je promjena svijesti i mentaliteta nemoguća bez afirmativnih mjera i kvalitetnijih zakona.

“Svjesni smo da vrijeme dugoročno radi za ljudska prava i ravnopravnost LGBT osoba"

“Mislim da su glavni kamen spoticanja takvom pristupu Dinoša ili bilo ko drugi ko bi nastavio slično ponašanje”, ocijenio je on.

To, kako je naveo, dugoročno nije dobro za LGBT osobe, niti za Vladu, kao ni za društvo koje hoće da bude inkluzivno i uz to ekonomski i politički razvijeno.

“Svjesni smo da vrijeme dugoročno radi za ljudska prava i ravnopravnost LGBT osoba. Suština je da oni koji se tome protive, a donose odluke, što je moguće prije shvate društvenu neprihvatljivost i štetnost takvog stava”, zaključio je Cimbaljević.

"Svi treba da se osjećaju bezbjedno"

Povorka ponosa, koja je bila najavljena za 31. maj u Podgorici, odložena je jer, kako su ocijenili organizatori, državni organi nijesu pokazali ozbiljnost i profesionalnost.

"Vlada je dala deklarativnu podršku paradi ali da se nije pomjerila sa tog mjesta"

Oni su saopštili da je Vlada dala deklarativnu podršku paradi ali da se nije pomjerila sa tog mjesta.

"Imajući u vidu posvećenost Vlade Crne Gore zaštiti ljudskih prava, uključujući i prava LGBT populacije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uputilo je LGBT Forumu Progres inicijativu za sazivanje sjednice Organizacionog odbora Parade ponosa", saopšteno je u četvrtak iz Vlade.

Podsjeća se da je u nastojanju da obezbijedi punu institucionalnu podršku organizaciji Parade ponosa, Vlada, 12. maja, odredila svoje predstavnike u Organizacionom odboru ove manifestacije.

"Konkretan primjer Vladine institucionalne podrške LGBT zajednici je i potpisani Sporazum o saradnji i razumijevanju između Uprave policije i LGBT Foruma Progres, kao organizacije koja zastupa interese ove zajednice u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je direktor Uprave policije Veselin Veljović naglasio potrebu da se svi građani Crne Gore osjećaju sigurno i bezbjedno i uživaju jednaka prava garantovana Ustavom i zakonima.

Bonus video: