Nema uslova za nastavu na romskom jeziku

Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na crnogorskom jeziku u školskoj 2008/2009. godini obuhvaćeno 252 djece RAE populacije, od kojih 11 u jaslicama i 241 u vrtiću.
0 komentar(a)
Romi Konik, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Romi Konik, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2011. 09:22h

U Crnoj Gori nema uslova da se nastava u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama izvodi na romskom jeziku, ocijenilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

„Nakon kodifikacije i standardizacije romskog jezika i osposobljavanja stručnog vaspitno-obrazovnog kadra koji će moći izvoditi nastavu na romskom jeziku, steći će se uslovi da se vaspitno-obrazovni rad realizuje i na tom jeziku“, navodi se u Izvještaju pripremljenom za parlament.

Navodi se da je predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem na crnogorskom jeziku u školskoj 2008/2009. godini obuhvaćeno 252 djece RAE populacije, od kojih 11 u jaslicama i 241 u vrtiću.

Precizira se da na teritoriji Crne Gore, u naselju Vrela Ribnička, postoji vaspitna jedinica koju pohađaju samo djeca RAE populacije (domicilna i raseljena sa Kosova).

Roditelji djece koji pohađaju navedene vaspitne jedinice oslobođeni su plaćanja troškova ishrane.

„U kampu Konik na Vrelima Ribničkim, u koji su smještena djeca pripadnika RAE populacije raseljena sa Kosova, Crveni Krst organizuje dvije vaspitne grupe u kojima se sprovode programi psihocosijalne podrške. U njemu su angažovana dva vaspitača i dva romska asistenta”, kaže se u Izvještaju o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u prošloj godini.

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, troškove ishrane djece iz najosjetljivijih grupa stanovništva u ustanovi plaća Centar za socijalni rad na čijoj je teritoriji prebivalište djeteta odnosno roditelja.

Bonus video: