Policija će štititi javna okupljanja LGBT populacije

"Sporazum je važan korak za osiguranje ostvarivanja prava na mirno okupljanje i javna potvrda poštovanja obaveze države", rekao je Cimbaljević
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 13:01h

Uprava policije i LGBT Forum "Progres", bliže će sarađivati kada su u pitanju bezbjednost javnih okupljanja koja organizuju pripadnici te populacije, poručeno je prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Stavljanjem potpisa na Sporazum direktor policije Veselin Veljović je poručio da je cilj saradnje da se svi građani osjećaju bezbjednim.

Izvršni direktor "Progresa", Zdravko Cimbaljević, ocijenio je da sporazum značajan i sa askpekta osiguranja bezbjednosti lokacije i prostora u kojima će se odvijati socijalni život LGBT osoba.

Direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević, potpisivanje sporazuma je ocijenila kao "istorijsko", jer potiče od čovjeka koji ima važnu funkciju u državi.

Dobra saradnja sa policijom je, kako je kazao, interes svake manjinske grupa, pa i osoba koje pripadaju LGBT populaciji.

"To je posebno važno u crnogorskom društvu koje se nosi sa izraženom homofobijom i nasiljem prema onim građanima koju su različite po svojoj seksualnoj orijentacija", kazao je Cimbaljević.

Direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević, potpisivanje sporazuma je ocijenila kao "istorijsko", jer potiče od čovjeka koji ima važnu funkciju u državi.

“Time je pokazao da će Uprava policije braniti čast, ugled i integritet svakog građanina”, kazala je Raičević, i pohvalila saradnju policije sa Sigurnom ženskom kućom.

Veljović je najavio skoro potpisivanje sličnog sporazuma sa Akcijom za ljudska prava.

Zadovoljni saradnjom, ali ipak imaju primjedbe

Saradnju su pohvalili i predstavnici drugih nevladinih organizacija, čiji su predstavnici prisustvovali potpisivanju sporazuma, ali su ipak naglasili da neke stvari treba pogoljšati.

Biljana Alković iz Fondacije za stipendiranje Roma, predložila je da policija više radi na poboljšanju informisanosti te populacije, jer najčešći problemi između poliocajaca i pripadnika REA nastaju usled nerazumijevanja.

“Te populacije nema u policiji, pa predlažem da se radi i na tome. Policija se više mora uključiti u suzbijanje maloljetničkog prosjačenja”, rekla je ona.

Direktor Centra za antidiskriminaciju “Ekvista” Milan Šaranović, tražio je od Veljovića da poboljša informisanost policajaca o potrebama osoba sa invaliditetom i načinima komunikacije sa njima.

Galerija

Bonus video: