Ruski novinari dolaze na Sveti Stefan da čuju o problemima obnove crkve

Ekipa će obići i manastire u Crnoj Gori gdje su ruski monasi, kako bi se upoznala sa aktulenim problemima sa kojima se suočavaju sveštenici koji nijesu državljani Crne Gore.
165 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, crkva, Foto: Politika.rs
Sveti Stefan, crkva, Foto: Politika.rs
Ažurirano: 23.06.2011. 09:25h

Grupa od deset urednika i novinara vodećih ruskih štampanih i elektronskih medija stiže na Sveti Stefana 27. juna, na poziv Odbora za obnovu hrama Aleksandra Nevskog, kako bi se na licu mjesta uvjerila o problemima koji su izbili oko rekonstrukcije crkve posvećene najvećem ruskom svetitelju, potvrđeno je "Vijestima" u odboru.

U sastavu grupe, čiji je dolazak blagoslovio patrijarh ruski Kiril, nalaze se uredinici i novinari RIA Novosti, agencije ИТАР-ТАСС , Ruske gazete“, radio stanice "Glas Rusije“, novina "Argumenti i fakti“, "Izvestije", "Komsomoljskaja pravda“ te televizijska ekipa „Rusije 24“.

Osim upoznavanja sa problemima oko obnove crkve Aleksandra Nevskog, ekipa će obići i manastire u Crnoj Gori gdje su ruski monasi, kako bi se upoznala, kako je rečeno u Odboru, sa aktulenim problemima sa kojima se suočavaju sveštenici koji nijesu državljani Crne Gore.

Nakon što su prije tri mjeseca mediji objavili slike velike litije i naroda Paštrovića koji su započeli obnovu crkve, te protesta i intervencije policije, a potom i rušenja nelegano nadzidanog dijela hrama Aleksandra Nevskog, ruski mediji su pokazali interesovanje, kako navode u Odboru, da se na licu mjesta uvjere o problemu obnove hrama.

Prema riječima člana Odbora paštrovskog paroha Siniše Smiljića, Odbor je obezbijedio smještaj i biće domaćin uticajnoj grupi predstavnika ruskih medija tri dana.

"Drugog dana posjete, 28. juna, grupu novinara će primiti mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, a završnog dana Odbor će u manstiru Praskvica organizovati konferenciju za novinare, kako za goste iz Rusije tako i domaće predstavnike medija", najavio je Smiljić, te kazao da sve ono što je Odbor najavio to je i ispunio.

Iz Odbora su najavili da je grupa novinara predvodnica velike grupe koja na Sveti Stefan stiže u septembru, u kojoj će osim predstavnika medija biti i uticajnih ljudi iz kulturnog, političkog i javnog života Rusije.

Odbor se još za Uskrs obratio patrijarhu Rusije za pomoć oko obnove hrama, te najavio veliki medijsku kampanju za obnovu crkve koja je posvećena osnivaču savremene ruske države i crkve.

Nakon što su bez dozvole nadležnih institucija započeli obnovu hrama, uslijedilo je donošenje rješenja o rušenju. Nadzidani dio crkve je porušen, ali je između mitropolije i Vlade postignut dogovor da se u oktobru, nakon što se prikupi sva validna dokumentacija započne sa obnovom crkve iz 15. vijeka, koja je tada nosila naziv Svete Gospođe.

Odbor, ipak, insistira na obnovi crkve pod imenom ruskog svetitelja Aleksandra Nevskog.

Crkva je 1938. godine, kada ju je od Sinoda SPC kupila jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević posvećena ruskom svetitelju.

Paštrovići na Petrovdan ulaze u grad hotel

Odbor za obnovu hrama Aleksandra Nevskog će 12. jula na Petrovdan organizovati tradicionalno okupljanje Paštrovića.

Kako je "Vijestima“ rečeno toga dana će na ostrvu Sveti Stefan biti održana velika liturgija, a očekuje se dolazaka velikog broja vjernika te mještana.

Iz odbora su najavili da ne planiraju nikakve aktivnosti što bi narušavalo javni red i mir i bilo protiv zakona.

Inače, grad hotel Sveti Stefan u okviru koga se nalazi četiri crkve, prije 20 dana primio je prve goste, a kako su najavili iz menadžmenta, upravo u julu i avgustu očekuju da ostrvo bude puno turista.

Bonus video: