Pogledajte spisak automobila koje koristi Generalni sekretarijat Vlade

Generalni sekretarijat Vlade je izašao sa spiskom od 13 automobila
261 pregleda 0 komentar(a)
luksic, Foto: Arhiva "Vijesti"
luksic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2011. 17:14h

Generalni sekretarijat Vlade raspolaže sa 13 službenih automobila, a tri “mercedesa” i jedan “BMW” dati su na stalnu upotrebu, sa ili bez vozača.

Preostalih devet automobila službenici koriste tokom radnog vremena.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) dostavili spisak vozila kojima raspolažu.

Na zahtjev YIHR-a, dostavljeni su podaci o tipu i registarskim oznakama vozila, a iz Biroa za odnose s javnošću Vlade saopšteno je da do sada nijesu utvrđene nezakonitosti, odnosno zloupotrebe prilikom korišćenja pomenutih automobila.

Službeni automobili kojima raspolaže Generalni sekretarijat Vlade, a koji su dati na stalnu upotrebu, sa ili bez vozača, u trajanju od 24 časa, su:

  • PG MN 440 Mercedes E 250
  • PG MN 131 Mercedes E 280
  • PG CG 014 Mercedes E 280
  • PG CG 303 BMW 328

To su automobili koje koriste premijer Igor Lukšić, potpredsjednici Vlade Vujica Lazović i Duško Marković, kao i generalni sekretar Žarko Šturanović.

Za obavljanje redovnih radnih obaveza tokom radnog vremena, odnosno do završetka radne obaveze, koriste se sljedeći automobili:

  • PG CG 267 BMW 540
  • PG CG 160 Reno Laguna
  • PG MN 267 Škoda Oktavia
  • PG MN 266 WV Golf 5
  • PG CG 221 Mercedes Vito
  • PG CG 418 Pežo 206
  • PG CG 295 WV Golf 4
  • PG MN 348 Audi A6
  • PG CG 485 Landrover

Odgovor Inicijativi mladih

Generalni sekretarijat Vlade nema podatke o službenim automobilima kojima raspolažu ostali državni organi i javne službe, niti je, kako je saopšteno, nadležan za vođenje takve evidencije.

“Ti podaci mogu se dobiti od državnih organa i javnih službi na koje se Uredba ( o uslovima i naĉinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore) primjenjuje, ili od Uprave za imovinu, kojoj su ti organi i službe dužni da dostavljaju podatke iz knjigovodstvene evidencije o broju, vrsti, tipu i starosti prevoznog sredstva koje koriste”, piše u saopštenju.

Građani će moći da prijave eventualne slučajeve zloupotrebe službenih automobila

Inicijativa mladih je 17. juna zatražila od Vlade spisak svih automobila sa registarskim oznakama i informaciju kom državnom organu pripadaju.

U pismu generalnom sekretaru Vlade Žarku Šturanoviću i ministru finansija Miloradu Katniću, YIHR je apelovao da počnu da se sprovode kaznene odredbe propisane Uredbom.

"I da na svim državnim automobilima istaknete podatke o tome kojoj instituciji pripadaju (osim na protokolarnim vozilima i onima koja koriste štićena lica i njihova pratnja). Nadamo se uspješnoj saradnji kako bismo ovu oblast i negativne pojave uredili i u tom cilju očekujemo vašu punu podršku na realizaciji ovog projekta koji će imati rezultate na zadovoljstvo svih, a prije svega građana koji finansiraju i izdvajaju sredstva za efikasan državni aparat", navela je tada izvršna direktorica YIHR-a Edina Hasanaga Čobaj.

SOS linija

Ona je najavila da će YIHR uspostaviti SOS liniju, putem koje će svi građani moći da prijave eventualne slučajeve zloupotrebe.

YIHR prati korišćenje službenih automobila od 2009. godine, od kada su, tvrde, dokumentovali više od stotinu slučajeva zloupotrebe korišćenja službenih automobila, odnosno korišćenja u privatne svrhe, i podnijeli krivične prijave protiv više neidentifikovanih osoba.

"Rezultat je da državno tužilaštvo nikada nije procesuiralo ovakvo nezakonito postupanje državnih službenika, a na osnovu naših informacija samo je jedan službenik disciplinski sankcionisan od strane starješine državnog organa, jer je koristio automobil u privatne svrhe - na svadbi", saopštila je Hasanaga Čobaj.

Bonus video: