Počela kontrola u „Prvoborcu”, zdravstveno stanje radnika sve lošije

Hodžić tvrdi da je poslovodstvo “Prvoborca”, nakon što su im zapečaćene prostorije, svakodnevno, uglavnom noću, ulazilo u te prostorije
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 15:38h

Finansijski inspektor Direkcije javnih prihoda je, nakon postignutog dogovora sa poslovodstvom, koje je tražilo odlaganje, počeo kontrolu u AD “Novi prvoborac” koja će trajati narednih desetak dana.

Da bi inspektor Miljan Gagović ušao u prostorije “Prvoborca” u Meljinama, prethodno je morao da otpečati kancelarije. Tada je konstatovano da je nepoznata osoba oštetila pečat, o čemu je obaviještena i policija koja će pokrenuti istragu.

Predsjednik Sindikata Zahid Hodžić sumnja, “a na to upućuje i polomljeni pečat, da je poslovodstvo tražilo odgodu inspekcijske kontrole da bi dobili na vremenu i sklonili za njih spornu dokumentaciju”.

Hodžić tvrdi da je poslovodstvo “Prvoborca”, nakon što su im zapečaćene prostorije, svakodnevno, uglavnom noću, ulazilo u te prostorije i odnosilo dokumentaciju.

Hodžić tvrdi da je poslovodstvo “Prvoborca”, nakon što su im zapečaćene prostorije, svakodnevno, uglavnom noću, ulazilo u te prostorije

Predsjednica NVO “Kuća ljudskih prava” Lidija Leovac reagovala je na izjavu ministra rada i socijalnog staranja Suada Numanovića, koji je poručio da, ako poslodavac, kao u slučaju “Prvoborca”, odbija da ispuni zahtjeve radnika, problem treba rješavati sudskim putem.

Leovac je podsjetila ministra da je “Prvoborac” akcionarsko društvo i da su, pored firmi iz Rusije, njegovi vlasnici i država Crna Gora sa 21,42 odsto akcija. To znači, pojasnila je ona, da poslovodstvo firme radi po nalogu vlasnika.

Leovac (skroz desno)

“Ako je država nezadovoljna radom poslovodstva, može da traži zakazivanje vanredne skupštine akcionara, a potom i smjenu članova Odbora direktora”, kaže Leovac.

Sud već jednom poništio rješenja o tehnološkom višku

U slučaju radnika koji štrajkuju od 7. juna, sud je već jednom poništio rješenja o tehnološkom višku, koje su radnici, pošto su vraćeni na posao, ponovo dobili. To je i bio povod za radikalizaciju radničkog nezadovoljstva.

Štrajkači traže još isplatu zaostalih plata, naknada za prevoz i topli obrok, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina.

Dr Ljubomir Đurović, član Odbora direktora ispred Ministarstva odbrane, odnosno države, boravio je u Vladi gdje je informisao o stanju u “Prvoborcu”. On je kazao da je od Vladimira Ogorodova dobio uvjeravanje da će on i drugi član iz Rusije do kraja sedmice doći u Crnu Goru i održati sastanak Odbora direktora AD “Novi prvoborac”.

Zdravstveno stanje radnika, koji 16. dan štrajkuju glađu, je sve gore.

Pit investments najveći vlasnik

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik “Novog prvoborca”, sa oko 39,79 odsto akcija, je kompanija “Pit investments” registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Vlada ima 21,42 odsto, “Mellie investment” 8,63 odsto, lokalna uprava 2,9 odsto, preduzeće za izgradnju “Podgorica” 2,7 odsto, Elektroprivreda oko 1,8 odsto, Jugobanka Beograd 1,6 odsto. Kompanija “Accord iz Budve” posjeduje 1,58 odsto, dok po oko 1,38 odsto dionica imaju “Merkur” i fond “Western Balkan investment”.

Galerija

Bonus video: