Traži se peti glas za smjenu Branka Vojičića

Tas na vagi za eventualno neusvajanje izvještaja, ali i moguće izglasavanja nepovjerenja Vojičiću, mogao bi da bude glas Nikole Vujanovića ili Veselina Vujanovića.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 09:09h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) nije usvojio finansijski izvještaj za 2010. godinu, ali ni smijenio generalnog direktora Branka Vojičića zbog ostvarenog gubitka od 1,2 miliona eura.

Na jučerašnjoj sjednici zaključeno je da se Savjet o izvještaju izjasni u ponedjeljak, nakon što je menadžmentu naloženo da pojasni kako je lani trošen novac građana.

Ni nakon troipočasovne rasprave, međutim, nije jasno da li će Savjet usvojiti izvještaj, koji su juče žestoko kritikovali članovi Slavica Striković i Goran Đurović, a nešto blaže i predsjednik Duško Simonović.

Još manje je poznato da li će se za nekoliko dana glasati o smjeni generalnog direktora RTCG.

„Nijesam više spreman da glasam za mačka u vreći“, upozorio je Simonović, zatraživši od menadžmenta RTCG odgovore na brojna pitanja, između ostalih kako je moguće potrošiti 200.000 eura za dnevnice u Crnoj Gori ili platiti 90.000 eura račun za vodu.

Vujanovići tas na vagi

Đurović i Striković istakli su da za finansijski izvještaj neće glasati bez obzira kakva pojašnjenja da dobiju, a nakon jučerašnje rasprave teško je očekivati da to učine i Simonović i Momčilo Zeković.

Tas na vagi za eventualno neusvajanje izvještaja, ali i moguće izglasavanja nepovjerenja Vojičiću, mogao bi da bude glas Nikole Vujanovića ili Veselina Vujanovića.

Izvještaj, ujedno i Vojičića, sigurno će podržati Branko Banjević i Vojo Banović, a treba očekivati da to učini i Draško Đuranović koji nije prisustvovao jučerašnjoj sjednici.

Ocijenivši da je menadžment RTCG, a prije svih Vojičić, nesavjesno vodio kuću, Đurović se juče ponovo založio da Savjet hitno raskine ugovor sa generalnim direktrom.

Đurović i Simonović zatražili su imena svih autora kojima je RTCG prošle godine ukupno isplatila 470.000 eura na ime honorara.

„Kao preduslova da bi nagomilani problemi hitno počeli da se rješavaju“, pojasnio je Đurović.

On je ocijenio da je nalaz revizora porazan za RTCG, naglasivši da ne može da vjeruje da je Javni servis pokušao da prikaže veće prihode od realnih.

Đurović i Simonović zatražili su imena svih autora kojima je RTCG prošle godine ukupno isplatila 470.000 eura na ime honorara.

Njima dvojici i Zekoviću zasmetalo je što je RTCG na ime otpremnina isplatila čak 130.000 eura, 90.000 više nego što je planirano.

Striković je kazala da finansijski izvještaj govori o neodgovornom trošenju novca građana, istakavši da 200.000 eura potrošenih na dnevnice svjedoči o bahatom odnosu menadžmenta RTCG.

Vojičić, međutim, smatra da je ostvareni gubitak od 1,2 miliona „veoma povoljan“ rezultat, s obzirom na smanjenje budžeta.

„Naš proizvod objektivno košta 15 do 16 miliona, a mi smo uspjeli da ga ostvarimo sa 11“, istakao je Vojičić, dodavši da je i ranije upozoravao da će se smanjenje budžeta RTCG negativno odraziti na finansijsku situaciju.

Koliki je rashod?

Prema finansijskom izvještaju. Javni servis je lani prihodovao oko 11,2 miliona, a troškovi poslovanja iznosili su oko 11,8 miliona eura.

Preostali gubitak od oko 600 hiljada eura odnosi se na amortizaciju.

“Stavljajući u odnos troškove poslovanja (sa amortizacijom), sa ukupnim prihodima, proizilazi da je RTCG u 2010. godini ostvarila negativan finansijski rezultat u iznosu od 1.233.806 eura", navodi se u finansijskom izvještaju koji je potpisao Vidak Boričić.

Minus RTCG realno je i veći, proizilazi iz izvještaja o izvršenoj reviziji. U dokumentu u koji su „Vijesti" imale uvid piše da „postoji mogućnost utvrđivanja naknadnih poreskih obaveza", odnosno da će Javni servis morati da plati porez na brojne oporezive transakcije obavljene proteklih godina, a što do danas nije učinjeno.

Javni servis lani je potrošio više od 9,5 miliona eura poreskih obveznika

Takođe, navodi se da su „precijenjena" pojedina potraživanja Javnog servisa. Riječ je o višegodišnjim dugovima koja potražuje RTCG, a koji su praktično devalvirali jer su teško naplativi, što je u više navrata isticao i Vojičić.

Konstatuje se da je RTCG za prošlu godinu iskazala dobit koja je ranije ostvarena.

Javni servis lani je potrošio više od 9,5 miliona eura poreskih obveznika, uključujući oko 322.000 eura koje je Vlada izdvojila za plaćanje ranijih dugova, a sam je prihodovala oko 1,75 miliona eura.

Poslovanjem RTCG pozabaviće se i državna revizija, nakon eventualnog usvajanja finansijskog izvještaja.

Zakonom o javnim radio-difuznim servisima, predviđeno je da Savjet praktično podnosi ostavku ako do kraja juna ne objavi finasijski izvještaj za 2010.

Garantuje plate ako ga ne smijene

Vojičić je juče garantovao da će zaposleni u RTCG primiti platu u novembru i decembru ako i tada bude na funkciji generalnog direktora.

“Ako mi garantujete da ću biti generalni direktor, mogu da garantujem. Plate su mi prioritet, program mi je prioritet, ja sam sebi prioritet”, odgovorio je Vojičić na pitanje Simonovića da li, usljed teške finansijske situacije, može da garantuje isplate zarada i plaćanje računa.

Vojičić je juče retorički otpustio Vidaka Boričića, nakon rijetko viđene zbrke nastale oko pitanja odakle RTCG 130.000 eura za otpremnine, 90.000 više nego što je planirano.

Odgovarajući Đuroviću, Vojičić je pojasnio da je RTCG zaradila 100.000 eura od emisije urađene za Zavod za zapošljavanje.

Ako mi garantujete da ću biti generalni direktor, mogu da garantujem.

Đurović je, međutim, tvrdio da te stavke nema u finansijskom izvještaju.

“Ima, ima, ako je nema, Vidak će dobiti otkaz”, zaprijetio je Vojičić.

Dok su pojedini članovi savjeta bezuspješno pokušavali da pronađu tu stavku, Boričić je demantovao Vojičića kazavši da je novac obezbijeđen od marketinga.

“Dogovorite se”, glasno je prokomentarisalo više članova Savjeta.

Bonus video: