Džomić: Ugovor Crne Gore i Vatikana bi bio nezakonit

Važeći crnogorski zakoni, prema njegovim riječima, takve ugovore ne dopuštaju ni sa jednom crkvom ili vjerskom zajednicom.
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2011. 07:18h

Predstojeći ugovor Crne Gore sa Vatikanom bi bio nezakonit zbog narušavanja ustavne i zakonske ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica, ocijenio je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velimir Džomić.Premijer Igor Lukšić trebalo bi da sa predstavnicima Vatikana potpiše ugovor između dvije države, kojim će se regulisati položaj i pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori.Lukšić će se 24. juna u Vatikanu sresti sa papom Benediktom Šesnaestim.Džomić je Pobjedi kazao da Mitropolija nije protiv ugovornog rješavanja odnosa ali se, kako je naveo, taj proces mora rješiti na ravnopravan način i u istom obimu prava "a ne, samo sa jednom crkvom". Upitan da prokomentariše namjeru Vlade da potpiše slične ugovore i sa ostalim vjerskim zajednicama Džomić je kazao da mu je ta najava nepoznata. "Nama to nije poznato. Ukoliko se to dogodi neće se govoriti o sličnim već istovjetnim ugovorima jer bi različit obim prava u njima narušavao načelo ravnopravnosti vjerskih zajednica", rekao je Džomić.

“Ako uporedi tekst konkordata sa važećim pravnim normama ne može a da ne dođe do istog zaključka"

Važeći crnogorski zakoni, prema njegovim riječima, takve ugovore ne dopuštaju ni sa jednom crkvom ili vjerskom zajednicom.Jedini pravi put, dodao je, jeste donošenje novog zakona o crkvama i vjerskim zajednicama. “Prvo se donese novi zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica i u njemu predvidi takva mogićnost, a potom se pristupi razgovorima i potpisivanju istovjetnih ugovora", pojasnio je on.Džomić smatra da se u slučaju konkordata postupa suprotno, “a kuća se ne gradi od krova”.Lukšić bi, prema njegovim riječima, trebao da još jednom sagleda tekst ugovora u odnosu na pravni sistem Crne Gore.“Ako uporedi tekst konkordata sa važećim pravnim normama ne može a da ne dođe do istog zaključka", rekao je Džomić, dodajući da takav međunarodni ugovor mora biti ratifikovan u crnogorskoj Skupštitni.

Bonus video: