Crnogorski paraglajderisti osvojili Indoneziju i Maleziju

Tim plasmanima crnogorski takmičari osvojiće i nove FAI bodove i očekuju da će do kraja sezone na svjetskoj rang-listi imati četiri takmičara među prvih 50 u svijetu.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 16:52h

Na takmičenjima u svjetskom kupu u preciznom slijetanju, koja su održana Indoneziji i Maleziiji, sva tri takmičara iz Crne Gore - Dušan Simović i Milan Đalović iz bjelopoljskog paraglajding kluba “Dynamic” i Dušan Stevović iz hercegnovskog kluba “Adriafly”, okitili su se medaljama u ekipnoj konkurenciji u kojoj je učestvovalo 15 timova.

Međunarodni tim Yagabab, za koji u toku ove takmičarske sezone nastupa Simović, a u kojem su još i Slovenci Matjaž Ferarič i Rafael Kerin i Japanac Matsuhiro Koga, osvojio je prvo mjesto i zlatne medalje, dok je tim "Best for Nike", za koji su sa Goranom Đurkovićem i Jovanom Novakom iz Srbije nastupili Đalović i Stevović, osvojio treće mjesto i bronzane medalje.

U pojedinačnoj konkurenciji Simović je u ukupnom plasmanu zauzeo sedmo, Đalović 22, a Stevović 29. mjesto u konkurenciji 70 takmičara iz 15 zemalja.

“Sjajan uspjeh za nas i veoma sam zadovoljan, naročito kada se ima u vidu da se protekle sezone gotovo nijesmo takmičili zbog finansijskih problema u klubu. Teško je bilo vratiti pravu formu, a takmičari iz azijskih zemalja su u samom svjetskom vrhu kada je ova disiciplina u pitanju. Na takmičenju smo iza sebe ostavili kineski tim koji je na prošlom svjetskom prvenstvu osvojio devet od ukupno deset medalja. Ostaje još posljednje finalno kolo u septembru u Njemačkoj i nadam se da ćemo u timskoj konkurenciji zadržati prvo mjesto”, rekao je Simović.

Tim plasmanima crnogorski takmičari osvojiće i nove FAI bodove i očekuju da će do kraja sezone na svjetskoj rang-listi imati četiri takmičara među prvih 50 u svijetu.

Još jedan uspjeh postignut je prilikom njihovog boravka na Dalekom istoku - u revijalnom dijelu takmičenja planiran je uspon na najviši vrh jugoistočne Azije, Maunt Kinabalu, na 4.095 metara, kao i polijetanje paraglajderima sa njega. Crnogorska ekipa paraglajderista uspjela je da se popne do vrha ali, nažalost, zbog jakog vjetra, nije bilo moguće letjeti.

“Ovo je naš skroman doprinos promociji naše zemlje, pa tako poslije Everesta, Mon Blana, Kilimandžara i ostalih svjetskih vrhova, crnogorska zastava se zavijorila i na najvišem vrhu jugoistočne Azije”, rekao je Simović.

Bonus video: