Sigurna ženska kuća dobila Specijalnu nagradu ERSTE fondacije

Prva nagrada na konkursu Fondacije pripala je Ženskom autonomnom centru iz Zagreba, za projekat pružanja podrške žrtvama porodičnog nasilja
0 komentar(a)
Ljiljana Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljiljana Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2011. 08:39h

Projekat „Zajedno za integraciju osoba sa intelektualnim invaliditetom“, Sigurne ženske kuće iz Podgorice, našao se među finalistima Nagrade za društvenu integraciju, koju ERSTE Fondacija treći put dodjeljuje organizacijama koje razvijaju i sprovode projekte iz oblasti društvenih integracija.

Sigurna ženska kuća dobitnik je Specijalne nagrade žirija za zajedničku volontersku akciju nevladinih organizacija na unapređenju životnih uslova štićenika “Komanskog mosta”, koja je pokrenuta uz podršku Centra za antidiskriminaciju „Ekvista“ i Akcije za ljudska prava.

Prva nagrada na konkursu Fondacije pripala je Ženskom autonomnom centru iz Zagreba, za projekat pružanja podrške žrtvama porodičnog nasilja.

132 projekta konkurisala za nagradu

U konkurenciji za nagradu, koja je svečano dodijeljena u Pragu, bila su 132 projekta, iz 12 zemalja centralne i istočne Evrope (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Kosova, kao i Slovačke i Slovenije).

Projekat Sigurne ženske kuće, koji je počeo iz skromne želje da se poboljšaju uslovi za jednu od stanovnica Zavoda za zbrinjavanje invalidnih osoba “Komanski most”, prerastao je u javnu kampanju i proces koji je, razotkrivajući šokantne uslove života štićenika i okrutan odnos prema njima, doveo do promjene stanja u Zavodu, poboljšanja uslova i primjereniji tretman za ovu marginalizovanu, skoro nevidljivu grupi ljudi.

Prva nagrada na konkursu Fondacije pripala je Ženskom autonomnom centru iz Zagreba

Predsjednik Upravnog odbora ERSTE fondacije i izvršni direktor Erste grupe Andreas Trajhl uručio je prvu nagradu:

”Pokrenuli smo ovu nagradu u 2007. godini, jer vjerujemo u postojanje društva bez predrasuda i sa jednakim pravima za sve.

Međutim, kako bismo stvorili takva društva, svako treba da da svoj doprinos. Ove organizacije koje su pobijedile posvećuju cio svoj rad ostvarivanju ovog cilja. Najmanje što možemo da učinimo je da javno nagradimo njihovo angažovanje i izuzetne rezultate i da pokušamo da slijedimo njihov primjer“, izjavio je Trajhl.

Na konkurs pristiglo 1850 prijava

Na konkurs je pristiglo 1850 prijava, a međunarodni stručnjaci odlučili su da uži izbor čine132 projekta.

Ukupan fond nagrade, koji će podijeliti finalisti, iznosi 613.000 eura

Ukupan fond nagrade, koji će podijeliti finalisti, iznosi 613.000 eura dok će 132 organizacije dobiti pogodnosti kao što su: podrška u odnosima sa medijima koju će organizacijama pružati profesionalni savjetnici za odnose sa javnošću finansirani od strane ERSTE fondacije u periodu od 2 godine, učešće u radionicama za izgradnju kapaciteta i prisustvo na veb sajtu mreže ERSTE fondacije za društvenu integraciju (www.socialintegration.org/network), u interaktivnoj bazi podataka koja sadrži najbolje prakse iz zemalja centralne i istočne Evrope, a čiji je cilj da privuče pažnju potencijalnih finansijera, a samim tim i da poveže neprofitni sa komercijalnim sektorom.

Žiri nagrade ERSTE fondacije za društvenu integraciju 2011. činilo je 18 stručnjaka u oblasti društvene integracije, među kojima i Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik nezavisnog dnevnika „Vijesti“.

Bonus video: