Cimbaljević: Ne mrzim Dinošu

On smatra da se poruke mogu smatrati sastavnim dijelom antidiskriminatorne kampanje koju sprovodi Ministarstvo
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2011. 15:27h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević rekao je da prema ministru za ljudska i manjinska prava Ferhatu Dinoši, kao pripadniku manjinske zajednice, njeguje solidarnost i poštovanje, ali da prema njegovom radu, kao resornog ministra ima argumentovan kritičan stav. Dinoša je ranije rekao da je Cimbaljević lijepljenjem plakata u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava pokazao da ne poštuje državne institucije, da je pomalo opterećen mržnjom prema jednom ministru i sklon korišćenju nedemokratskih sredstava koje su na ivici nasilja.

“Javno ističem da prema Ferhatu Dinoši, kao pripadniku manjinske zajednice, njegujem solidarnost i poštovanje. Takođe prema njegovom radu, kao aktuelnom ministru za ljudska i manjinska prava, imam argumentovan kritičan stav. Nikako mržnju”, naveo je Cimbaljević u reagovanju dostavljenom agenciji MINA.On je kazao da kao aktivista iz manjinske zajednice želi da državni organi primjenjuju međunarodne standarde zaštite, praksu Evropskog suda za ljudska prava i u skladu sa tim domaće propise učine pravednijim nego što jesu.

Ne protivi se procesuiranjuCimbaljević je povodom lijepljenja plakata u prostorijama Ministarstva za ljudska i manjinska prava naglasio da je u zgradu ušao zakonito a na pisarnici zaveo pismo za ministra Dinošu. “Isto to što sam njemu uputio nalazi se na naljepnicama koje su se našle na zidovima i vratima službenih prostorija Ministarstva. Te poruke nijesu ružne i neprimjerene već sastavni dio preporuka i rezolucija Savjeta Evrope upućenih i našoj zemlji”, naveo je Cimbaljević.

"Protekcionizam bilo koje vrste niti tražim niti očekujem”, rekao je Cimbaljević

“Sve ih je, listom, odbio ili ignorisao”

Cimbaljević je naveo da je Dinoši upućen značajan broj inicijativa u vezi poboljšanja tretmana LGBT osoba.

“Sve ih je, listom, odbio ili ignorisao”. “Više puta sam ga direktno kontaktirao u vezi prijema ali me je izbjegavao ili upućivao na treća lica. U ministrovom reagovanju prepoznao sam i nekoliko elemenata koji mogu da zvuče i kao poziv na dijalog”, kazao je Cimbaljević.

On je navao da će se brzo vidjeti koliko je to iskreno.

“Pokretanje dijaloga o važnim pitanjima u vezi LGBT populacije podrazumijeva zadovoljenje nekoliko važnih procesnih pretpostavki”, zaključio je Cimbaljević.

Galerija

Bonus video: