Opozicija: Platforme i odluke ne mogu spasiti građane od poplava

Opozicija nije podržala dio zaključaka koji se odnose na podršku rada Sektoru za vanredne situacije i civilnu bezbjednost
0 komentar(a)
poplave, Foto: Luka Zeković
poplave, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2011. 15:03h

Članovi vladajuće koalicije u Odboru za odbranu i bezbjednost ocijenili su da je sistem zaštite i spašavanja tokom prošlogodišnjih poplava reagovao adekvatno i većinom glasova podržali Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja u 2010.godini.

Opozicija, sa druge strane, nije podržala dio zaključaka koji se odnose na podršku rada Sektoru za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, kao ni ocjenu da je sistem zaštite i spasavanja tokom poplava djelovao u skladu sa svojim optimalnim mogućnostima uz efikasnu saradnju državnih institucija.

Svi članovi Odbora podržali su dio zaključaka koji ukazuju na potrebu izgradnje programa civilne zaštite, da Sektor u daljem razvoju treba da prati organizacione forme sličnih sistema u okruženju, kao i treba nastaviti aktivnosti na uspostavljanju nacionalne platforme o smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

Opozicija nije podržala dio zaključaka koji se odnose na podršku rada Sektoru za vanredne situacije i civilnu bezbjednost

Podržano je i održavanje konsulativnog saslušanja, odnosno posebne sjednice Odbora koja bi samo bila posvećena pitanju prevencije od prirodnih katastrofa.

Država uradila kvalitetan posao, potvrdili i evropski partneri

Rukovodilac Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP-a Zoran Begović istakao je da je država uradila kvalitetan posao tokom prošlogodišnjih poplava, te da su to potvrdili i evropski partneri.

“Zašto sam ja bio kritikovan pet, šest dana bez razloga. Zašto je država bila kritikovana bez razloga. Zašto se u Crnoj Gori uvijek pojave neki eksperti koji sa pozicija, meni nejasnih, komentarišu nešto što je čisto stručna stvar”, pitao je on.

Begović je dodao i da su poplave ukazale na potrebu intenziviranja aktivnosti na daljem unapređenju sistema zaštite, kao i da bez dogovora sa susjednim državama nema trajnog rješavanja problema poplava.

Danilović je dodao i da je “vrijeđanje zdravog razuma” ocjena da su drugi bili impresionirani time kako su nadležne službe reagovale

Član odbora iz Nove srpske demokratije Goran Danilović poručio je Begoviću da bi ih javnost linčovala da je izvještaj prezentovan nakon poplava, jer su građani tada bili bespomoćni, a sistem potpuno zakazao.

On je istakao da je razočaran izvještajem pitajući kako neko može da traži podršku za njega. Danilović je dodao i da je “vrijeđanje zdravog razuma” ocjena da su drugi bili impresionirani time kako su nadležne službe reagovale.

“Hoće li nas od poplava spasiti to što vi radite nacionalnu platformu, pripremate odluku, što mislite da treba na opštinskom nivou raditi ovo i ono i što to radite godinama unazad, a nikako da završite. Kao da se radi o nekakavim fizičkim naporima, a ne o vašim redovnim obavezama”, kazao je on.

Ljudska patnja i danas traje

Predstavnik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović istakao je da Crna Gora nespremna ne smije dočekati eventualne nove poplave ili druge prirodne nepogode. Prema njegovim riječima, prošlogodišnje poplave su pokazale da je potreban sistemski pristup u zaštiti od prirodnih katastrofa, odnosno da je loša politika Vlade u sprječavanju rizika.

„Dobro je što tokom poplava nije bilo ljudskih žrtava, ali je bilo ljudske patnje koja i danas traje“, kazao je Bulatović.

Bonus video: