Radnici Novog Prvoborca ogorčeni: Tretiraju li nas kao gamad?

“Bife, hodnih i toalet koje koristimo održavamo čistim, a sada smo ga i dodatno očistili”, ističu ogorčeni radnici čije je zdravstveno stanje loše.
0 komentar(a)
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Novi prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.06.2011. 12:29h

"Tretiraju li nas kao ljude ili kao gamad?", pita se Zahid Hodžić predsjednik sindikata AD Novi Prvoborac.

Povod za njegovo ogorčenje je izjava poslovodstva da bi u prostorijama upravne zgrade u kojoj radnici štrajkuju glađu već četrnaesti dan, prvo trebalo izvršiti deratizaciju i dezinsekciju, pa tek onda dozvoliti inspekciji direkcije javnih prihoda da počne rad.

“Bife, hodnih i toalet koje koristimo održavamo čistim, a sada smo ga i dodatno očistili”, ističu ogorčeni radnici čije je zdravstveno stanje loše.

Ilija Vukelić izvršni direktor firme dogovorio je u subotu sa poreskim inspektorom Miljanom Gagovićem da započne provjera “papira” firme.

Na pitanje "Vijesti" da li su istiniti navodi Hodžića i da li je inspekcija počela rad, Vukelić je samo odgovorio “da sada ne može ništa izjaviti”, osim da nije bilo uslova za kontrolu inspekcije.

Pasivna opstrukcija

Lidija Leovac, predsjednica NVO Kuća ljudskih prava ponašanje poslovodstva Novog Prvoborca definiše kao “pasivnu opstrukciju” rada inspekcije. Ona tvrdi da bi u ovom slučaju inspekcija mogla da traži asistenciju policije.

Bez prisustva šefa računovodstva teški bi bilo izvršiti kontrolu, kažu poznavaoci ove problematike, ali ističu da je u slučaju onemogućivanja rada inspektorima moguće firmi zabraniti raspolaganje sredstvima sa njenog računa.

Trinaestorica radnika AD Novi Prvoborac počela je štrajk glađu nakon što su po drugi put dobili rješenja o tehnološkom višku.

Prvo takvo rješenje “palo” je na sudu, pa su radnici vraćeni na posao. Više od mjesec su boravili u jednog prostoriji firme u Meljinama, bez ikakvih radnih zadataka I sa zabranom da napuste krug preduzeća u toku radnog vremena.

Radnici traže isplatu zaostalih zarada, naknada za topli obrok i prevoz, povezivanje radnog staža I poštovanje kolektivnog ugovora.

Poslovodstvo odbija da pregovara sa radnicima, ali i sa predstavnicima Opštine Herceg Novi koji su voljni da dio od 900 hiljada eura koje duguju AD Novi Prvoborac usmjere ka rješavanju radničkih zahtjeva.

Ove sedmice trebalo bi da se sastane tročlani Odbor direktora firme i u lokalnoj upravi vjeruju da će tada biti stvorenui uslovi za razgovor o radničkim zahtjevima

Bonus video: