Oko 30.000 građana Crne Gore potpisalo inicijativu za REKOM

U toku je kontrolna faza prikupljenih potpisa, čiji je cilj otklanjanje eventualno nevažećih ili ponovljenih listića
0 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2011. 11:46h

U Crnoj Gori je, od 26. aprila, prikupljeno oko 30.000 potpisa podrške osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i ostalim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje države (REKOM).

Koordinator inicijative za REKOM u Crnoj Gori, Mirela Rebronja, ocijenila je da je to fantastičan rezultat.

„Jer smo praktično ispunili kvotu predviđenu za Crnu Goru, a ona je bila prilično velika imajući u vidu naš kontekst“, kazala je Rebronja agenciji MINA.

Nastavljaju sa prikupljanjem potpisa

Ona vjeruje da će, budući da je rok prikupljanja potpisa produžen do kraja juna, biti sakupljeno više od 30 hiljada potpisa podrške.

Rebronja je kazala da još ima onih koji se javljaju da pitaju da li mogu potpisati jesu li zakasnili i slično.

"U ovom trenutku nama je najvažnije to što ispunjavamo kvotu predviđenu za Crni Goru, a sve preko toga će biti dokaz nama da smo na pravom putu i dokaz crnogorskom društvu da je priča o suočavanju sa prošlošću i dalje vrlo aktuelna i važna za naše građane“, navela je Rebronja.

Ona je objasnila da je u toku kontrolna faza prikupljenih potpisa, čiji je cilj otklanjanje eventualno nevažećih ili ponovljenih listića.

„Uporedo sa tim procesom, mi u Crnoj Gori, kao i kolege u regionu, nastavljamo sa prikupljanjem, odnosno svi koji to nijesu učinili do sada a žele dati svoj potpis, moći će to učiniti do kraja juna. Posebno smo zadovoljni odličnim odzivom naših građana i njihovom željom da svojim potpisom doprinesu bržem i kvalitetnijem procesu suočavanja sa prošlošću“, rekla je Rebronja.

Najsnažnija podrška u regionu?

Prema njenim riječima, podrška političara u Crnoj Gori je možda i najizraženija u regionu. Podršku su, dodala je, nedvosmisleno pokazali i predsjednici države, Vlade i Skupštine, kao i predstavnici parlamentarnih partija.

Rebronja smatra da je dobro je što je konačno ta tema, i u Crnoj Gori prepoznata kao važna, i što o njoj “konačno govorimo na ovaj način”. Veoma je važna, kako je dodala, i ta deklarativna spremnost naših političara da inicijativu za REKOM dalje procesuiraju.

“REKOM vidim kao nezavisnu međudržavnu komisiju koja radi na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-2001. godine. A takva nam je komisija potrebna da bi se suočili sa bremenom prošlosti i gradili održivu evropsku budućnost u kojoj će zemlje regiona sarađivati i razvijati svoja društva”, poručila je Rebronja.

Bonus video: