Pljevlja: Inspektor se protivi, ali je kotlarnica u Skerlićevoj jedino rješenje

Iako su bili pozvani, sjednici nije prisustvovao predsjednik Opštine dr Filip Vuković, kao i dokorašnji menadžer Opštine Igor Golubović.
177 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.06.2011. 17:01h

Uprkos činjenici da je glavni termoenergetski inspektor Slavko Burić zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi trajno zabranio upotrebu kotlarnice u Skerlićevoj ulici, i da se njenom pokretanju protive stanari, lokalna vlast očekuje da će im, nakon što otklone brojne nedostatke, inspektor omogućiti korišćenje gradske toplane.

Trenutno ne postoji alternativni izvor energije, pa bi na jesen oko 400 porodica moglo ostati bez grijanja.

To je bio i povod održavanja sjednice Upravnog odbora Javnog preduzeća “Grijanje”, kojem je osim članova prisustvovao predsjednik SO Velimir Golubović i predstavnici lokalne uprave Zoran Čolović i Vule Macanović, kao i direktor Vodovoda Milan Lekić, upravnik zgrade u Skerlićevoj Žarko Malidžan i novinari.

Trenutno ne postoji alternativni izvor energije, pa bi na jesen oko 400 porodica moglo ostati bez grijanja

Burić je nedavno “Vijestima” rekao da neće odustati od rješenja koje je donio krajem aprila kada je naložio trajno zatvaranje kotlarnice iz koje se zagrijava oko 25.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u centru grada.

On je kazao da njegovo rješenje može poništiti samo sud ukoliko JP „Grijanje“ ili Opština izjave žalbu na rješenje.

Prenoseći stav vlasnika 16 stanova zgrade u kojoj je smještena gradska kotlarnica, Malidžan je rekao da neće dozvoliti da se u oktobru kotlovi potpale i da su stanari spremni „da se smrzavaju prije nego da ih truju gasovi i prašina iz toplane“.

Inspekcija zabranila rad

Prema njegovim riječima, ovo je drugi put da inspekcija zabranjuje rad kotlarnice, navodeći da je prvi put to uradila početkom aprila 1992. godine ekološka inspekcija, ali tada se lako prešlo preko toga.

“Čini mi se da nadležni i sada nijesu ozbiljno shvatili suštinu rješenja koje je donio inspektor, a stanje je nakon rekonstrukcije koja je urađena 2008., gore nego prije” rekao je Malidžan.

“Čini mi se da nadležni i sada nijesu ozbiljno shvatili suštinu rješenja koje je donio inspektor, a stanje je nakon rekonstrukcije koja je urađena 2008., gore nego prije” rekao je Malidžan.

On je upozorio da bi nemogućnost korišćenja kotlarnice u Skerlićevoj izazvalo velike probleme, jer većina stanova nema odžake, niti podrume za smještaj ogrijeva, a postojeće instalacije ne bi mogle izdržati grijanje na struju.

Golubović je kazao da razumije problem stanara, ali da smatra da je danas nakon rekonstrukcije kotlarnice problem emisije gasova i prašine manji u odnosu na raniji period.

On je kritikovao i rješenje koje je Burić donio.

“Inspektor je morao donijeti mnogo detaljnije rješenje, jer se iz postojećeg ne vidi zbog čega je zatvorena kotlarnica. Da li zbog nemanja građevinske dozvole illi zbog povećane emisije štetnih gasova. Mnogo je argumenata potrebno navesti u obrazloženju, kada se donosi jedno ovakvo rješenje”, rekao je Golubović.

On pita i otkuda pravo Buriću da derogira izvještaje zvaničnih licenciranih institucija, misleći na konstataciju koju je iznio u svom zapisniku vezanu za mjerenja koja je obavio Ekotoksikološki zavod iz Podgorice.

U zapisniku Burić je naveo da se uvidom u rezultate mjerenja koje je u decembru 2008. i aprilu 2010. i januaru ove godine obavio Ekotoksikološki zavod iz Podgorice, „može zaključiti da su oni nerealni i nemogući, kako sa aspekta odvijanja fizičko-hemijskih procesa, tako i sa aspekta usvojene naučne prakse, te se kao takvi ne mogu prihvatiti i upotrijebiti za bilo kakvu stručnu analizu po pitanju rada i uticaja kotlovskog postrojenja na životnu sredinu“.

Potpaliće kotao, pa tražiti inspektora

Sekretar Sekretarijata za stambeno- komunalne djelatnosti, puteve i vode, Zoran Čolović, rekao je da će Opština pokušati da otkloni nedostatke i smanji štetni uticaj kotlarnice, jer se ništa drugo u ovoj godini ne može uraditi.

„Svako rješenje, pa i ovo može da se promijeni” rekao je Čolović.

„Svako rješenje, pa i ovo može da se promijeni” rekao je Čolović.

Predsjednik SO Pljevlja Velimir Golubović kaže da je problem složen i da je za njegovo rješavanje ostavljen kratak rok.

„Trenutno nema drugog rješenja već da kotlarnica privremeno nastavi rad. Ukoliko rješenje ostane na snazi, nema šanse da se nešto uradi do početka naredne sezone grijanja. Ako tako bude, ne ostaje nam ništa drugo već da se zatvori JP “Grijanje”, što bi imalo brojne posljedice po građane“, rekao je Golubović.

Bonus video: