Boca: Izbor Eurotela je velika obmana

"Zbog navodnih formalnih nedostataka eliminišete neuporedivo referentnije i jeftinije ponude, a izaberete onu koja nikako nije smjela proći u uži izbor jer nije ispunila jedna od dva glavna uslova"
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 08:11h

Ranko Boca, izvršni direktor hercegnovskog Skaj sata, koji je zajedno sa beogradskim Iritelom bio jedan od 13 učesnika na tenderu za digitalizaciju, tvrdi da izbor italijanskog Eurotela predstavlja veliku obmanu.

“Gotovo da je nevjerovatno kako su na perfidan i neočekivan način obmanuli i izgrali toliko ozbiljnih kompanija i Radiodifuzni centar, odnosno državu Crnu Goru. Obavijestili su nas da je tender poništen i da će nas obavijestiti o nerednim koracima a u međuvremenu su nastavili pregovore sa nekoliko kompanija i protivno volji RDC-a, izabrali Eurotel koji čak nije dostavio tehničku dokumenataciju što je uz cijenu glavni uslov tendera. Najblaže rečeno, to je očigledna obmana”, kazao je Boca.

"Nije poštovana ni elementarna logika"

Reagujući na tvrdnje portparola delegacije EK u Podgorici Dragana Mugoše, koji je konstatovao da je procedura u potpunosti sprovedena po evropskim pravilima, Boca tvrdi da u tom slučaju nije poštovana ni elementarna logika.

“Poništite tender i svako normalan misli da će biti novi, a vi pregovarate sa odabranima i izaberete onoga ko nije dostavio tehničku dokumentaciju za koju i Bertolini kaže da je, uz cijenu, bila presudna pri donošenju odluke. I još govorite o regularnosti. To je očigledna obmana.

Obmana je i to što su nas, koje su eliminisali zbog formalnih nedostataka, dok su pregovarali sa odabranima, zamajavali informacijama kako nije tačno da je posao već dat Eurotelu i da tender još traje. Zbog navodnih formalnih nedostataka eliminišete neuporedivo referentnije i jeftinije ponude, a izaberete onu koja nikako nije smjela proći u uži izbor jer nije ispunila jedna od dva glavna uslova. Je li to evropska praksa”, pitao je Boca.

EK kupovala vrijeme na račun RDC-a

On je rekao da je delegacija EK kupovala vrijeme na račun RDC-a i dovela ga u pat poziciju.

“Zamajavanjem i obmanama potrošili su mjesece i RDC doveli u poziciju uzmi ili ostavi. Vrijeme je otišlo u nepovrat, a novac koji ti se nudi je 'oročen' i ako ne prihvatiš ponudu gubiš 1,6 miliona i još treba da objasniš Vladi zašto si to uradio. Uzalud je bilo i to što je predstavnik RDC u komisiji, koji je jedini bio stručan da sudi o ovako sofisticiranoj tehnologiji, bio protiv, pa su čak tražili njegovu zamjenu, izabran je onaj ko je izgleda već bio zacrtan.

Da čudo bude veće, čak ni RDC nije mogao vidjeti dokumentaciju prije nego što je potisan ugovor sa Eurotelom

Da čudo bude veće, čak ni RDC nije mogao vidjeti dokumentaciju prije nego što je potisan ugovor sa Eurotelom. Zbog očiglednih obmana i sumnje u prevaru, ako druga strana narednih dana ne napravi drastičan zaokret, obratićemo se evropskom ombudsmanu i mislim da nećemo biti jedini”, kazao je Boca.

On je kazao da osim o cijeni, pošto je, kako tvrdi bilo znatno nižih ponuda, pri izboru Eurotela nije vođeno računa ni o održavanju opreme koja će se ugraditi.

“Je li onaj ko je izabrao ovu kompaniju imao na umu ko će i u toku i van garatnog roka dnevno održavati skupu i komplikovanu opremu i koliko će to da košta RDC. Valjda je suvišno objašnjavati koliko bi to bilo jednostavnije i jeftinije da je izbrana neka kompanija iz Crne Gore ili regiona”, kazao je Boca.

Caf: Jeftiniji smo od Eurotela za 400.000

Na tvrdnje portparola EK reagovao je i Jože Caf, predstavnik slovenačkog ELTI-a, koji je bio jedna od četiri kompanije sa kojima se pregovaralo. Caf je radiju Antena M rekao da nije tačno da je Eurotel imao 200 hiljada nižu ponudu od drugoplasiranog u pregovorima, kako tvrdi Mugoša, nego da su oni bili za više od 400.000 jeftiniji od Italijana.

“To je laž. Naša ponuda je u prvom krugu bila 739.655 eura i onda kada se tražila dopuna za T2, sa svim dopunama koje smo uradili iznosila 965.994 eura i ja tvrdim da smo mi za 40 i više odsto jeftiniji od Eurotela”, kazao je Caf Anteni M. Prema infromaciji “Vijesti”, Eurotelov ugovor je “težak” oko 1,4 miliona eura.

Bonus video: