Pripadnici RAE populacije iz kampova na Vrelima obučeni za zanat

Nakon dvomjesečne obuke, kurs za pomoćnika frizera položilo je 10 žena, 10 muškaraca je položilo obuku za pomoćnika vulkanizera, dok je 11položilo ispit za automehaničara.
90 pregleda 0 komentar(a)
RAE dodjela diploma, Foto: Vesko Belojević
RAE dodjela diploma, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.06.2011. 16:01h

Trideset jedan polaznik zanatskih djelatnosti RAE populacije dobio je diplomu na svečanosti u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore, koji je u u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje odraslih organizovao njihovo usavršavanje.

Odrasli pripadnici RAE populacije iz kampova Konik 1 i 2, u proteklom periodu prošli su četvoromjesečnu obuku iz funkcionalne pismenosti, nakon čega je završni ispit položilo njih 28.

Isti učesnici su nastavili da pohađaju kurs za zanatske djelatnosti.

Nakon dvomjesečne obuke, kurs za pomoćnika frizera položilo je 10 žena, 10 muškaraca je položilo obuku za pomoćnika vulkanizera, dok je 11 dodatnih polaznika položilo završni ispit za automehaničara.

Prilikom polaganja završnih ispita, polaznici su morali proći dvije vrste ispitivanja, i to teorijski i praktični dio. Obuke za zanatske djelatnosti organizovane su u srednjim stručnim školama „Spasoje Raspopović“ i „Ivan Uskoković“.

Sertifikate za pomoćne frizere u SSŠ “Spasoje Raspopović” dobile su Arta Rama, Miola Kalocaj, Merdijana Azdiojaj, Merlinda Avdijaj, Sinjorita Rizvanaj, Sadeta Tafari, Fatima Palocaj, Zufdijana Krasnići, Gendijana Bajrami i Edona Gaši.

" Više smo nego zadovoljni polaznicama ovog kursa. Djevojke su pokazale zavidnu upornost i usvojile zavidno znanje" kazala je Ljeposava Vuksanović, direktorka SSŠ “Spasoje Raspopović”.

Sertifikate za vulkanizera dobili su Arben Ajvazi, Azdon Alijaj, Sali Alijaj, Sedat Gaši, Rahim Kurteši, Arijan Pajazitaj, Emuš Pajazitaj, Hamza Pajazitaj, Azim Koci, Zaim i Turkijan.

"Ovo je za mene veoma značajno i vjerujem da će mi mnogo pomoći ubuduće. Prijaviću se na Biro za zapošljavanje i bilo super kada bih još i dobio posao, gdje bih mogao da primijenim stečeno znanje.

Osposobio sam se za vulkanizera, dobio novu priliku za usavršavanje i vjerujem da ću je iskoristiti. Mlad sam, želim da radim i nadam se da ću dobiti priliku za to" kazao je novopečeni vulkanizer Hamza Pajazitaj.

Diplome za pomoćnog automehaničara u školi „Ivan Uskoković” dobili su Ismail Bahtijari, Kemal Bahtijari, Arton Jašaraj, Driton Jašaraj, Sabajdin Krasnići, Sebastjan Krasnići, Dijamant Pajazitaj, Lestin Pajazitaj, Arsim Sahu.

Školovanje je podržala Evropska komisija i danski Crveni krst.

Bonus video: