Kusturica od "Doma kulture" u Herceg Novom pravi ekskluzivnu kafanu

U lokalnoj upravi nijesu obavješteni o bilo kakvoj prenamjeni prostora u zgradi stare željezničke stanice
804 pregleda 0 komentar(a)
dom kulture Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
dom kulture Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.06.2011. 14:29h

Zgrada stare željezničke stanice na hercegnovskom Škveru ponovo se preuređuje. U prizemlju gdje su bile tri bioskopske sale, dvije su srušene i na njihovom mjestu trebalo bi da bude otvorena galerija.

Inžinjer Duletić koji vodi poslove uređenja kazao je “Vijestima” samo da će to „biti ekskluzivno i atraktivno mjesto“, kao i da će najveća bioskopska sala ostati u funkciji.

U lokalnoj upravi nijesu obavješteni o bilo kakvoj prenamjeni prostora u zgradi stare željezničke stanice, niti je tražena dozvola za to.

Objekat koji je prije 13 godina za 150.000 maraka kupio reditelj Emir Kusturica, cijelu zimu nije radio.

Nakon restauracije i obnove, na glamuroznom otvaranju u septembru 2005. godine kome je prisustvovao i tadašnji premijer Milo Đukanović, objekat na Škveru je najavljivan kao jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Crnoj Gori sa međunarodnom školom režije, galerijama, čitaonicom sa pratećim sadržajima i raznim edukativnim radionicama.

Od silnih obećanja prethodnih godina samo su radili kafana, apartmani i do prije dvije godine bioskop.

Puno obećanja za jeftinu cijenu

Kusturica je zgradu Željezničke stanice tada kupio za nisku cijenu , upravo zbog projekata koje je obećao da će realizovati u Herceg Novom. Pored toga bio je obećano i snimanje reklamno informativnog filma o Herceg Novom.

Reditelj je kazao i da ne odustaje od otvaranja filmske škole u Herceg Novom, ali će taj plan u narednih pet godina uskladiti sa Mokrom gorom.

U tom slučaju objekat se mogao prodati po mnogo višoj cijeni i bar bi, za razliku od sadašnjeg, radio najvjerovatnije cijelu godinu sa jasno definisanom namjenom.

Stara zgrada Željezničke stanice koju je Kusturica svojevremeno definisao kao Dom kulture, ubuduće će najvjerovatnije raditi samo sa turističko - ugostiteljskim sadržajima. Jesenas je Kusturica, nakon promocije njegove knjige u Herceg Novom, “Vijestima” kazao da ima namjeru da bioskop ponovo otvori kada nađe način kako da privuče ljude da gledaju filmove.

Reditelj je kazao i da ne odustaje od otvaranja filmske škole u Herceg Novom, ali će taj plan u narednih pet godina uskladiti sa Mokrom gorom.

Najavio romantičnu obnovu

Biće ovo romantična obnova onoga što se poslije Drugog svjetskog rata zvalo “Dom kulture “, kazao je na Emir Kusturica prije sedam godina na otvaranju Nezavisnog kulturnog centra na hercegnovskom Škveru.

On je tada rekao da će “biti nešto između doživljaja kulture kao religije i praktičnih seminara koji utiču na ljude da bi im život bio lakši mi ljepši. Centar na Škveru, bavićee se kulturom, prvenstveno filmom i mladima.

Dom kulture je pomalo ideja o utopijskom svijetu, a Herceg Novi i Mećavnik su interesantni zbog intezivne razmjene energije i pameti, pa će komercijalna strana filma biti potisnuta u drugi plan”, rekao je Kusturica 2005. godine.

Bonus video: